Társoldalunk:
Hírlevél

Schumi lazított, a tájfun elvonult

2004.10.09. 14:16
A Forma-1-es Japán Nagydíj szervezőinek nagy megkönnyebbülésére a hétvégére várt nagy erejű tájfun végül elvonult Szuzuka mellett, s csak a széle "suhintotta" meg a környéket.

A Ma-on (Nyereg) nevű, 180 km/órás sebességgel száguldó szélvihar miatt, a pilóták és a nézők biztonsága érdekében a házigazdák törölték a viadal szombati programját, vagyis két-két szabad- és az időmérő edzést, ám tulajdonképpen hiába, mert Szuzukában végül nem tombolt ítéletidő. A tájfunnak csupán a széle érintette a pálya környékét, a mag kilométerekkel arrébb építette át a környéket, csupán az eső esett, mintha dézsából öntenék.
    
Az égi áldást a Suzuka Circuit Hotelben átvészelő pilóták közül a hétszeres világbajnok Michael Schumacher előbb a bowlingpályát szállta meg a Ferrari-stábbal együtt, majd néhány backgammon-partit játszott a szerelőkkel. Amikor ismét kiderült az ég, kerített egy pár vállalkozó szellemű társat, és focizni indult, a legtöbben viszont feljegyzéseik felett görnyedtek, s a vasárnapi versenystratégián agyaltak. "Szokatlan felkészülésen vagyok túl, de nagyon jólesett" - mosolygott a 35 éves német klasszis, aki ellenben már némi borúval jegyezte meg, hogy felesleges volt a nagy felhajtás.

"A tájfun minden előrejelzésre rácáfolva végül Tokió felé vette útját, kissé komikus, hogy ezért pakoltunk el mindent, ezért tolták át vasárnapra az időmérő edzést. Igaz, hogy ömlött az eső, picit fújt a szél, de semmilyen komoly kár nem ért senkit. Azt azért nem mondanám, hogy rossz döntés lett volna a halasztás, máshogy is alakulhattak volna a dolgok, ilyen esetekben mindig a helyi hatóságokra kell hallgatni."
    
A "veszély" elmúltával kinyíltak a garázskapuk, a csapatok megkezdték az alaposan elcsomagolt felszerelések kibontogatását, takarítószemélyzet lepte el a pályát és a lelátókat, visszahelyezték a leszerelt mikrofonokat, reklámtáblákat és kameratornyokat, továbbá beindult a szomszédos szabadidőpark óriáskereke is, amelynek ledőlésétől a szervezők előzetesen nagyon tartottak. A létesítmény környéki kempingeket sok helyen elárasztotta az özönvíz, így számos rajongó a kocsijában volt kénytelen tölteni az éjszakát.

"A vihar elvonult, a Japán Nagydíj további programja nincs veszélyben" - közölte egy meteorológus a Reuters hírügynökséggel. Az időmérő tréningeket nem sokkal a futam előtt, vasárnap rendezik meg magyar idő szerint hajnali két, illetve három órától, magára a Japán Nagydíjra fél nyolctól kerül majd sor.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK