Társoldalunk:

F1: Trulli máris visszatér

2004.10.01. 13:14

A Forma-1-es Toyota-istálló hivatalosan is bejelentette, új szerzeménye, az olasz Jarno Trulli már a szezon utolsó két versenyén bemutatkozik a csapat színeiben.

Két héttel ezelőtt történt, hogy a Renault menesztette Jarno Trullit, az olasz azóta berendezkedett új csapatánál, a Toyotánál. Olyannyira, hogy a Kínai Nagydíj után már erősen valószínűnek tűnt, a jövő héten esedékes szuzukai futamon be is mutatkozik, végérvényesen azonban csak pénteken dőlt el, hogy a kölni központú istálló valóban számít szolgálataira az utolsó két futamon.

A Toyotának sikerült egy meglepő húzással is előrukkolnia, az utolsó, interlagosi futamon már nem kap lehetőséget Olivier Panis. Az év végén a versenyzéstől visszavonuló franciának így a szuzukai lesz pályafutása utolsó versenye, a korábban kirúgott Cristiano da Mattát helyettesítő Ricardo Zontát nem fosztják meg ugyanis attól az élménytől, hogy hazai közönség előtt versenyezhessen. (A Toyota ezzel véghezviszi azt a bravúrt, hogy a szezonzáróra mindkét 2004-es pilótáját lecseréli.)

"Csodálatos, hogy már Japánban visszatérhetek, rengeteg szurkolóm van az ázsiai országban. Biztos vagyok benne, hogy nagy örömmel köszöntenek majd" - lelkendezett Trulli, aki az e heti, jerezi tesztelésen kétszer is bukott a TF104B-vel, s korábban habozott rábólintani az indulásra. "Köszönetet kell mondanom Olivier-nek és Ricardónak, hogy lehetőséget adtak nekem a bemutatkozásra, a szuzukai versenyhétvége nagy segítségemre lesz annak megtapasztalásában, hogy megy a munka a Toyotánál."

"Megértem, mennyire fontos a csapatnak, hogy Jarno mihamarabb összeismerkedhessen az autóval" - mondta Panis. "A Toyota megkérdezte, tudok-e segíteni abban, hogy Ricardo versenyezhessen hazai közönség előtt, s én az elmúlt két évben végzett pozitív hangulatú munkára visszagondolva úgy döntöttem, megadom a lehetőséget csapattársamnak. Így Japánban futom életem utolsó versenyét, de már a következő két évre koncentrálok."

"Természetesen csalódott vagyok, hogy nem indulhatok a Toyota hazai versenyén, ugyanakkor örülök, hogy hazámban ott lehetek a rajtrácson" - kommentálta a döntést Zonta, aki szintén kihangsúlyozta, mennyire fontos Trulli bevetése. "Két sikeres teszt után vetettük fel Jarnónak, induljon a szezon utolsó két versenyén" - nyilatkozta Cutomu Tomita csapatfőnök. "Számunkra roppant előnyös, hogy új pilótánkat már idén kipróbálhatjuk, megalapozhatjuk az egész 2005-ös munkát. Szívből köszönöm Olivier és Ricardo sportszerűségét."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK