Társoldalunk:

Briatore: Muszáj volt kirúgnom Trullit

2004.09.29. 11:18

Flavio Briatore, a Forma-1-es Renault-istálló csapatfőnöke megindokolta, miért kellett mennie Jarno Trullinak a Kínai Nagydíj előtt. Az olasz egyelőre nem érzi jól magát a Toyotában.

Kérdezze Szabó Róbertet, az Autó-Motor főszerkesztőjét, F1-es szakértőt október 1-jén, pénteken 14 órától!

Flavio Briatore a Kínai Nagydíj előtt azt a pilótát küldte el a Renault-tól, aki idén elsőként tudta legyőzni Michael Schumachert Monacóban, s noha helyettese, Jacques Villeneuve csalódást okozott Sanghajban (nem szerzett pontot), a szakember nem bánt meg semmit. "Nekem tök mindegy, ha senki nem érti meg, miért volt erre szükség" - fogalmazott Briatore a Sport Bild hasábjain. "Nálam jobban senki nem igazodhat ki a Renault-n, muszáj volt kirúgnom Trullit. Már csak a munkatársaim iránt tanúsított tiszteletből is, míg ők ész nélkül dolgoztak, Jarno kedvetlenül végezte munkáját. Egy ilyen emberre nincs szükségünk, nem veszítettünk vele semmit. A fejébe nem láthattam bele, csak a teljesítményét láttam: mivel az nem volt meggyőző, elküldtem."

Villeneuve-től Briatore egyelőre nem vár csúcsteljesítményt, csupán azt, szerezzen néhány hasznos pontot a csapatnak. Az "akklimatizáció" különösen fontos, hiszen nem elképzelhetetlen, a kanadai 2005-ben is marad az istállónál. "Jövőre megverjük a Ferrarit, figyeljék meg, a maranellóiak uralmának vége. Nem kell már két-három év, hogy a legjobbak legyünk, jövőre minden együtt lesz: motor, kasztni, gumik" - fogadkozott még egy jót Briatore.

Trulli eközben már új csapatával, a Toyotával készül, könnyen lehetséges, a Japán Nagydíjon be is mutatkozik. Ennek csupán technikai akadálya van, az olasz korábban kijelentette, csak akkor indul, ha jól érzi magát az autóban. Erről egyelőre nincs szó, a keddi, jerezi tesztelésen defekt miatt bukott (baja nem esett), s első köreiben sem ült kényelmesen az ülésben. "Megpróbálok rajthoz állni Szuzukában, de nem tudom, menni fog-e. Csináltatnom kell egy új ülést, a mostani nem jó. Hamarosan versenyezni fogok, ez biztos, de amíg nem tökéletes minden, szó sem lehet erről. Inkább 2005-re koncentrálok." Amennyiben Trullli nemet mond, Ricardo Zontát indítja a Toyota.

Nincsen Forma-1 pletyka nélkül, felröppent, Szuzukában a Forma-Nippon-sorozatban versenyző Richard Lyons váltja - támogatóinak köszönhetően - Timo Glockot a Jordannél. Lyons menedzsere, David Kennedy az Atlas F1-nek elmondta, folynak a tárgyalások Eddie Jordannel. "Az esélyeink jók, Richard több versenyt nyert Szuzukában, s nemrégiben új pályacsúcsot is felállított." A Jordan részéről Ian Phillips szólalt meg, aki tagadta, hogy Lyons már ezen a héten tesztelne Jerezben. "Versenyzésről pláne szó sem lehet. Az igaz, hogy kapcsolatban állunk Lyonsszal, de az első tesztelés csak decemberben lesz Jerezben."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK