Társoldalunk:
Hírlevél

Baumgartner Zsolt pontot szerzett Indianapolisban

2004.06.20. 18:38

12 versenyző esett ki a Forma-1-es világbajnokság kilencedik futamán, az USA Nagydíjon, így a Minardi magyar versenyzője, Baumgartner Zsolt pontot szerzett, sporttörténelmet írva. Nyert idén immár nyolcadszor (összesen 78-adszor) Michael Schumacher, mögötte Rubens Barrichello és Szato Takuma ért célba. Ralf Schumacher a tizedik körben súlyos balesetet szenvedett, percekig tartott, míg kiszedték Williamséből, de komolyabb baja szerencsére nem esett, csak kivizsgálásra szállították az indianapolisi kórház traumatológiai osztályára. Juan Pablo Montoyát kizárták, mert percekkel a rajt előtt autót cserélt.

Nahát, csak összejött. Baumgartner Zsolt a magyar autósport történetében eddig egyedülálló bravúrt mutatott be, s pontot szerzett az Amerikai Nagydíjon. Erre előtte senki nem volt képes, így ebben az ünnepélyes pillanatban ne hánytorgassuk fel, hogy a versenyen a félig műkődésképtelen autóval közlekedő Giancarlo Fisichellán kívül senkit nem tudott megelőzni. Inkább örüljünk, hogy sikerült, ami az idény elején csupán szép álomnak tűnt.

A Minardi 2002 óta nem szerzett pontot (akkor Webber ötödik lett Melbourne-ben), közel két és fél évet várt a csapat arra, hogy újfent önfeledten ünnepelhessen. Kétségtelen, szerencse (12 autó kiesése) is kellett a sikerhez, de Baumgartner - sokakkal ellentétben - a pályán tudott maradni. Ezúton gratulálunk neki!

Baumgartner Zsolt a 2004-es USA Nagydíjon minden idők első és eddigi egyetlen magyar F1-es pontszerzője lett - GalériaForrás: AFP/Getty Images/Mark Thompson

Ami az élmezőnyt illeti, bejött a papírforma, azaz nyert Michael Schumacher. A hatszoros világbajnok sokadszor is bebizonyította, hogy ízig-vérig profi: tavaly úgy nyerte meg a San Marinó-i Nagydíjat, hogy a versenyt megelőzően édesanyja elhunyt, ezúttal pedig úgy szerezte meg a győzelmet, hogy öccse a tizedik körben súlyos balesetet szenvedett.

A Williams versenyzője a célegyenes bejárati ívén csapódott a falnak, s nagyon megütötte magát, tehetetlenül ücsörgött autójában. Ennek ellenére percekig tartott, míg a segítség megérkezett, az amerikai szervezők finoman szólva is elégtelenre vizsgáztak.

Alonso bukás miatt kiesettForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Oliver Multhaup

Újabb idegtépő percek teltek el (a Safety Car irányításával), míg a németet kiszedték valahogy a roncsból, mielőtt azonban megijedtünk volna, érkezett a hír, hogy végtagjait tudja mozgatni, tudata tiszta, így csak rutinvizsgálat céljából szállították a traumatológiai osztályra.

Nyert tehát a hatszoros világbajnok, akit néhány percen keresztül kőkeményen támadott Barrichello. A brazil előzéssel csak egyszer próbálkozott, igaz, akkor majdnem összeütközött csapattársával.  

A dobogó harmadik fokára (életében először) Szato Takuma állhatott fel, aki ezen a versenyen gyakorlatilag mindenkit megelőzött, aki az útjába került, s a szokásos kamikáze-harcmodorát is elővette, midőn Jarno Trullit utasította maga mögé.

Ötödik Olivier Panis lett (örülhet a Toyota, amellyel kapcsolatos hír, hogy Bill Gates támogatni kívánja a csapatot; a Bild am Sonntag úgy tudja, hogy a Microsoft-főnök évi 40 millió dollárt utalna át a 400 milliós költségvetéssel dolgozó német-japán istállónak), Baumgartner előtt pedig a két McLaren ért célba. Van azonban egy olyan érzésünk, hogy Ron Dennisék nem tapsikolnak örömükben, a Minardi magyarján kívül ugyanis csak a wokingiak kaptak kört Schumachertől.

Előző
Következő