Társoldalunk:

F1: új időmérő a Brit Nagydíjtól

Megszületett a megegyezés a csapatok között, július tizedikétől kezdve új rendszerben kerül lebonyolításra az időmérő edzés.

"Minden érintett jóváhagyta az időmérő edzések új lebonyolítására kidolgozott végleges változatot, így a Brit Nagydíjtól kezdve átalakul a szombati nap" - közölte elöljáróban Ron Dennis, a McLaren csapatfőnöke. A tervezet szerint, amelyre az FIA-nek még rá kell bólintania (ez várhatóan június 30-án történik meg), két 25 perces tréninget rendeznek a jövőben, ezeket tízperces szünet választja el egymástól.

Az edzéseken hat kört lehet megtenni, mindenki akkor megy ki a pályára, amikor csak akar. Az autók szinte üres tankkal körözhetnek, az időmérő után ugyanis lesz lehetőség tankolásra (ettől függetlenül elzárják majd őket). A rajtsorrendet a legjobb idők átlagolásával állapítják meg, a 107 százalékos szabályt nem "hozzák vissza", azaz a futamokon az időeredménytől függetlenül mindenki elindulhat.

A javaslat ellen korábban éles kirohanást intézett Paul Stoddart és Eddie Jordan, az új szabály legnagyobb vesztesei ugyanis a kiscsapatok. A jelenlegi rendszerben legalább képernyőre kerülnek a Jordanek és a Minardik, a jövőben azonban erre nem sok esély mutatkozik. Ennek ellenére mindkét csapatfőnök szentesítette aláírásával az egyezséget, talán azért, mert más választásuk nem volt.

Korábban egyébként arról szólt a fáma, két húszperces tréning lesz, a változtatást a televíziós társaságok eszközölték ki. Az eredeti tervek szerint húsz perc pauza lett volna a két félidő között, ám ezt a televíziók túlontúl hosszúnak találták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK