Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: Senna megverte volna Schumachert

Az össznépi emlékezésből (a tíz évvel ezelőtti San Marinó-i Nagydíjon vesztette életét Ayrton Senna) Bernie Ecclestone sem maradhatott ki, a Forma-1 első számú ura szerint a legendás brazil gyorsabb volt, mint Michael Schumacher. A németet vezetési stílusa miatt bírálta Jackie Stewart.

Aki a Forma-1-ben él és mozog, Ayrton Sennára emlékezik ezen a hétvégén, hiszen éppen tíz esztendeje annak, hogy a háromszoros világbajnok a San Marinó-i Nagydíjon halálos balesetet szenvedett. A pilóták, csapatvezetők nagy része a sajtóval is megosztotta emlékeit, mindebből Bernie Ecclestone sem akart kimaradni.

A száguldó cirkusz ura a '80-as években figyelt fel a brazilra, amikor a Brabham-csapat tulajdonosa volt. "Érdekelt Ayrton" - mondta Ecclestone az Independentnek. "1983 végén találkoztam vele először, miután tesztelt együttesemnél." Senna számára mozgalmas év volt a '83-as, hiszen nemcsak a Brabhamnél, hanem a Williamsnél, McLarennél és Tolemannél is tesztelt. Mindenki kíváncsi volt rá, mit tud az ifjú dél-amerikai, aki végül a Brabhamet választotta: 1984-ben be is mutatkozhatott.

Csakhogy csapattársával, a szintén híres (és szintén brazil) Nelson Piquet-vel nem tudott kijönni, így végül mennie kellett. Ecclestone így emlékezett azokra az időkre. "Nelson rendszeresen taxisofőrnek nevezte Ayrtont, a csapat azonban felismerte tehetségét. Tudtam, hogy jó, Nelson viszont nem volt hajlandó belátni ezt. Ki akarta fúrni a csapatból, elment egyik szponzorunkhoz, az olasz Parmalathoz, s a következőkkel állt elő: egy brazil (ő) elég egy istállóba, szerződtessenek mellé egy olaszt." Piquet elérte célját, Sennának mennie kellett - a Tolemanhoz.

Az Independent természetesen megkérdezte Ecclestone-tól, ki a jobb: Senna vagy Schumacher? "Úgy gondolom, Michael valóban szuper pilóta. Ám ha Ayrton életben maradt volna, legalább olyan jó, ha nem jobb eredményeket ért volna el, mint a német. Egy szinten lehettek volna, de az biztos, hogy ha a brazil köztünk marad, Michaelnek most kevesebb futamgyőzelme és világbajnoki címe lenne." A lap munkatársa a másik kedvelt kérdést is feltette: azonos autóval, azonos körülmények között melyikük lett volna gyorsabb? "Ezt nagyon, de nagyon nehéz megmondani" - sóhajtott nagyot Ecclestone. "Különböző autókban ültek, s jórészt nem egy időben versenyeztek. Ha ugyanolyan autójuk lett volna, szerintem Ayrton lett volna a gyorsabb, egy ilyen versenyben biztos a brazilra tettem volna a pénzem."

A hatszoros világbajnok vezetési stílusát keményen bírálta Jackie Stewart, a Forma-1 legendája. "Minden tiszteletem Michaelé, de egyetlen nagy bajnok sem követett el annyi hibát egy hétvége alatt, mint ő. Egy klasszis versenyző nem engedhet meg magának ennyi megpördülést, kicsúszást, főleg az edzések alatt" - mondta a Die Welt című német lapnak a 64 éves brit, aki 1969 és 1973 között háromszor nyerte meg a pontversenyt. Stewart szerint a német klasszis ferraris csapattársa, a brazil Rubens Barrichello sokkal kevesebbet ront, mégis ugyanolyan gyors. "Rubensnek ennek ellenére esélye sincs a világbajnoki címre, mivel őt csak másodhegedűsnek szerződtették. Nagyon sajnálom őt" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK