Társoldalunk:
Hírlevél

Damon Hill: Senna maga volt felelős a haláláért

Május elsején lesz tíz éve, hogy a háromszoros Forma-1-es világbajnok Ayrton Senna életét vesztette az imolai San Marinó-i Nagydíjon. Miközben a sajtó a közelgő évforduló kapcsán tartandó megemlékezésekkel van tele, a The Times - kissé talán szerencsétlen időpontban - Damon Hill-lel közölt interjút. Az angol ebben elmondta, szerinte Senna volt a hibás a Tamburello-kanyarban bekövetkezett balesetben.

Szomorkás hangulatú lesz az idei San Marinó-i Nagydíj, hiszen éppen tíz évvel ezelőtt történt, hogy Ayrton Senna halálos balesetet szenvedett a miniállamban. Az évforduló apropóján kiállításokkal, jótékonysági labdarúgó-mérkőzéssel, díszvacsorákkal s számtalan apróbb rendezvénnyel emlékeznek a legendás brazil pilótára Olaszországban, akinek tiszteletére az Autodromo Enzo e Dino Ferrarin istentiszteletet is rendeznek majd. A háromszoros világbajnok rajongói továbbá egy transzparenst is kifüggesztenek a baleset helyszínén, a Tamburello-kanyarban, "Ayrton - örökké az első" felirattal.

Senna számtalan híve mellett nővérét, Vivianét, valamint annak fiát, a jelenleg a Forma-Renault-sorozatban versenyző Brunót is várják a megemlékezésekre, amelynek keretében a Michael Schumacher vezette pilótaválogatott Forliban összeméri erejét az 1994-es, amerikai labdarúgó-világbajnokságon aranyérmes brazil nemzeti tizeneggyel. A találkozó bevétele a Senna-alapítvány bankszámláját gyarapítja majd.

A Senna-kiállítás versenyautókkal, fotókkal, dokumentumokkal s a pilóta személyes tárgyaival Castello Sforzescóban, Imola közelében tekinthető meg. Az évforduló apropóján az imolai pálya főtribünjét Ayrton Sennáról nevezik el, a vasárnapi futam előtt Gerhard Berger, a brazil barátjaként (s azon az elátkozott hétvégén szintén szerencsétlenül járt Roland Ratzenberger honfitársaként) tiszteletkört tesz meg egy Lotusszal.

Miközben mindenki az emlékezéssel van elfoglalva, a The Times interjút közölt Damon Hill-lel, aki tíz évvel ezelőtt Senna csapattársa volt a Williamsnél. Noha azóta sem derült ki bizonyosan, mi okozta a balesetet, az angol - némiképp ünneprontó módon - azt nyilatkozta, a brazil hibája miatt következett be a tragédia. "Ugyanazt az autót vezettem, mint ő, biztos vagyok benne, hogy nem volt semmi baja" - mondta Hill. "Meg vagyok róla győződve, hogy csakis ő hibázott, egyszerűen túl gyorsan próbálta bevenni a kanyart."

"Sennát úgy ismertük, aki mindig a határon vagy azon túl autózott. Ha kellett, inkább nekiment ellenfeleinek, csak hogy ne verjék meg. Senki mást nem lehet rajta kívül hibáztatni, hiszen még mindig élne, ha kicsit felemelte volna lábát a gázról" - tette még hozzá Hill, aki az F1Racingnek ezzel egy időben azt mondta, soha nem lett volna világbajnok ('96-ban sikerült neki), ha a brazil életben marad.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK