Társoldalunk:

Baumgartner is a bahreini homoktól fél

Baumgartner Zsolt már a helyszínen készül a Forma-1-es világbajnokság idei harmadik futamára, a Bahreini Nagydíjra. A magyar pilóta szerint is a homok lehet a versenyzők legnagyobb ellensége az autós gyorsasági világbajnokság egyik új pályáján. A Minardi-Cosworth 23 éves versenyzője Olaszországból repült Szahírba, s a sivatag közepén épített pályától 45 percnyire fekvő szállodában lakik.

"Alig 24 órája vagyok csak Bahreinben, de máris biztos vagyok abban, hogy nem mindennapi élmények várnak majd ránk. Hiszen itt minden más, mint a világ többi részén" - mondta Baumgartner Zsolt. "A megérkezésünkkor rendkívül kedvesen fogadtak bennünket a reptéren, és azóta is nagyon előzékenyek a vendéglátók, de lépten-nyomon tapasztalható a rendkívüli biztonsági készülődés. Mi pilóták sem hagyhatjuk el a pályát anélkül, hogy ne tájékoztatnánk erről a csapatvezetőket. Ezt már korábban levélben jelezte a csapat Bruninak és nekem, de úgy tudom, ezzel a többi versenyző is így van. A Williams-BMW-nél legalábbis biztosan ugyanez a helyzet. Egyedül a bokszutcában nincsenek rendőrök és katonák, azon kívül mindenhol nyüzsögnek a biztonságért felelős emberek."

Hozzátette: az időjárás sokkal kellemesebb, mint Malajziában volt. "Ugyan itt is 30 Celsius körüli a hőmérséklet, de az állandó szél miatt alig 20 foknak érezzük. Ez tehát enyhülést hoz, de a versenyen lesz vele gondunk bőven, mivel hordja a levegőben a homokot. Amikor kiautóztunk a pályára, amerre csak a szem ellátott, barnás színű volt a levegő, a szél által felkapott homok miatt."

Baumgartner Zsolt szerint a bahreiniek lenyűgöző pályát építettek, a létesítményt hatalmas méretek és a csodálatos építészeti megoldások jellemzik. "Európai szemmel hihetetlennek tűnik, hogy a semmi közepén épült ez a meseszép pálya. A bokszok sokkal tágasabbak, mint bárhol máshol, és ez nagy könnyebbség a szerelőknek, mérnököknek, de nekünk pilótáknak is, mert kényelmesebben dolgozhatunk. A bokszutca is sokkal szélesebb, mint másutt, olyan, mintha mondjuk a Váci utcában sétálgatna az ember" - fogalmazott a Minardi-Cosworth versenyzője.

"A pályát már végigjártam a mérnökökkel. Azt hiszem, a nézőknek remek szórakozás lesz a futam, hiszen a maláj létesítményhez hasonlóan itt is úgy alakították ki a főlelátót, hogy onnan a pálya jelentős része látható. Arról, hogy a versenyzőknek mit hoz a több mint öt kilométeres pálya, egyelőre csak jósolni lehet. Négy hosszabb egyenes rész is van benne, ahol csúcssebességgel autózunk majd, de van egy jelentős szakasz, ami tele van kanyarokkal. Azt hiszem, most mindenkit a homok izgat a legjobban. A mérnökök és a szerelők az elkövetkező három napban bizonyosan vért fognak izzadni, aztán majd ugyanezt tesszük mi is vasárnap délután, de az addig hátralévő szabadedzések és időmérők sem tűnnek gyerekjátéknak. A Minardit köztudottan egyébként is kicsit nehezebb kezelni, mint a többi autót, és most ugye jön a homok is. Szóval lesz dolgunk bőven."

Baumgartner Zsolt kitért arra is, hogy a Forma-1-es futamokon megszokott procedúra a helyi szokások és vallási előírások miatt változni fog. "Nem csupán a verseny kezdési időpontja lesz szokatlan, de a rajt előtti ceremóniák és az eredményhirdetés is. A rajtrácson állítólag ezúttal nem lesznek jelen a hosztesszlányok vagy legalábbis nem olyan lenge öltözetben, mint az más versenyeken megszokott. A futam végén az első három helyezettnek pedig - ahogy otthon hívják - kölyökpezsgőt, azaz alkoholmentes italt adnak majd át, mivel itt nem szokás szeszes italt inni, és ezt is tiszteletben tartja a Forma-1."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK