Társoldalunk:

F1: Schumi izgatott, Coulthard optimista

A hatszoros világbajnok Michael Schumacher már nagyon várja, hogy a pénteki edzésekkel elkezdődjön a Forma-1-es világbajnokság. A McLaren pilótája, David Coulthard már az első futamon bizonyítani akarja, hogy továbbra is tagja a közvetlen élvonalnak. Csapattársa, Kimi Räikkönen aggódik, mert még problémái vannak az autóval. Bob Bell, a Renault új technikai igazgatója szerint Fernando Alonso vagy Jarno Trulli dobogóra állhat a szezonnyitón.

A címvédő Michael Schumacher már nagyon készül az idei F1-rajtra. "Nagyon sokat teszteltünk, de már alig várom, hogy ismét versenyezzünk. Boldog vagyok, hogy végre elrajtol a világbajnokság. Természetesen nagy hangsúlyt fektettünk a téli, rendkívül fontos felkészülésre, de mégiscsak az jelenti a lényeget, hogy versenyezzünk a többi csapat ellen."

Schumi hozzátette: az elmúlt évek sikersorozata ellenére továbbra is élvezi a kihívást, egyáltalán nem akarja alábecsülni a vetélytársak tudását és erejét. "Sohasem futamodtunk meg a kihívások elől, most sem tesszük. Nagyszerűen felkészültünk, vágyom az újabb győzelmekre. Jó esélyt látok arra, hogy ismét világbajnok legyek!"

A pilóta szerint idén a Williams-BMW és a Renault lesz a Ferrari legnagyobb ellenfele, de a hullámzó teszteredményeket produkáló McLaren-Mercedes is esélyes. Schumi 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben megnyerte az Ausztrál Nagydíjat.

Az éveken át Mika Häkkinen árnyékában versenyző, most pedig sokak szerint Kimi Räikkönen segítőjének számító David Coulthard már a világbajnokság idei első futamán bizonyítani akarja, továbbra is tagja a közvetlen élvonalnak, szó sincs arról, hogy megelégedne a "másodhegedűs" szerepével.

"Természetesen az a célom, hogy világbajnok legyek, s ehhez Kimit is le kell győznöm" - mondta a 32 éves sztár, aki kilencedik idényét kezdi a McLaren-Mercedesnél, s Juan Pablo Montoya érkezése miatt valószínűleg az utolsót. "A Forma-1-ben egyfajta iránymutatót jelent a csapattársak közötti versengés, sokat számít, hogy ki a jobb. Tavalyelőtt még én voltam a gyorsabb, de legutóbb már Kimi produkált sokkal eredményesebb szezont. Nem tekintek a távolabbi jövőbe, az a leglényegesebb, hogy jól kezdjem az évet, most derül ki, hogy az autónk mennyire lesz versenyképes."

A wokingiakat 1996 óta erősítő Coulthard 1997-ben és 2003-ban megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, míg 1998-ban és 2001-ben második volt.

A tavaly összetettben második Kimi Räikkönen attól tart, hogy sikertelen lesz az első futamon. "Még vannak problémáink az autóval, és sajnos rohan az idő.A gondok nem nagyok, de a kijavítás időt vesz igénybe" - mondta a McLaren-Mercedes finn sztárja. Hozzátette: a téli tesztelések is felemás képet mutattak, a felkészülés hajrájában sem volt egyenletes a jármű teljesítménye. "Alapjában véve azonban elégedett vagyok, egyre stabilabbnak tűnik az autó, remélem, hogy hamarosan már minden rendben lesz" - jegyezte meg.

Bob Bell, a Renault új technikai igazgatója szerint Fernando Alonso vagy Jarno Trulli dobogóra állhat a szezonnyitó melbourne-i Ausztrál Nagydíjon. Mindezt a téli teszteken nyújtott teljesítményük ígéri. "Az idei autónk nagy előrelépést jelent, ráadásul az új szabályokhoz is jól alkalmazkodtunk. A versenyek új lebonyolítási rendszere kedvezhet nekünk" - mondta a francia istálló vezető szakembere. "Rendkívül motiváltak és magabiztosak a versenyzőink, kiválóan ismerik az autót. Nincs okunk a pesszimizmusra."

A téli tesztek során Alonso és Trulli is sokszor remekelt, s számos szakember úgy véli, hogy idén betörhetnek az elmúlt években uralkodó trió (Ferrari, Williams-BMS, McLaren-Mercedes) tagjai közé.  "Az autó eddig nagyon megbízható, ennek elérésére jelentős hangsúlyt is fektettünk. Elvégeztük a tervezett tesztmunkát" - jegyezte meg a Toyotához szerződött Mike Gascoyne utódja, Bob Bell.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK