Társoldalunk:

Lauda esélytelennek tartja Schumit

Niki Lauda, a korábbi háromszoros Forma-1-es világbajnok szerint Michael Schumachernek soha nem volt olyan kevés esélye a világbajnoki cím megszerzésére, mint idén. 2004 a fiatalok éve lehet, Schumi meg imádkozhat.

A Bild című bulvárlapban Niki Lauda, a Forma-1 korábbi háromszoros világbajnoka sokkolta Michael Schumacher rajongóit. Az osztrák eddig sem rejtette véka alá a véleményét, s most is őszintén válaszolt arra a kérdésre, mely szerint elveszíti-e idén Michael Schumacher világbajnoki címét.

Nos, Lauda szerint Schuminak soha olyan kevés esélye nem volt a győzelemre, mint idén, vagyis fiatal riválisai számára itt az alkalom a trónfosztásra. Az 54 esztendős szakember a Bridgestone-abroncsokkal indokolta a német esélytelenségét, mint mondta, "a gumiválasztás halálos lehet Michael számára." Lauda beszélt arról is, hogy az egész gumiháború kiterebélyesedett, immáron Japán harcol Franciaország ellen, s Schumacher ebben a helyzetben két dolgot tehet: "Dolgozik, mint egy őrült, egyúttal imádkozik, hogy a Bridgestone felülkeredjen a Michelinnel vívott harcban."

Lauda a tesztek alapján a világbajnoki cím első számú várományosának a Williams-BMW-t tartja, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, a Ferrarit nem szabad leírni, merthogy "az olaszok bizonnyal elő fognak rukkolni valamivel, csak hogy Schumit versenyben tartsák".

"Úgy vélem, idén az első valódi testvérharcot láthatjuk majd a világbajnoki címért, amelyet Ralf megnyerhet, ha végig észnél lesz. Räikkönen és Montoya (akiről kiderült, már a tavalyi Francia Nagydíj után eldöntötte, a McLarenhez igazol; Patrick Head állítása szerint a kolumbiai nehezményezte, hogy a magny-cours-i győztes Ralf Schumacher különb elbánásban részesül nála, s úgy bevágta a durcit, hogy a váltás mellett döntött) is bekavarhat, ám utóbbi esetében sok függ attól, milyen pozícióból rajtol, hajlamos ugyanis arra, hogy a start után nem sokkal elveszítse motivációját" - tette még hozzá Lauda, aki véleményével amúgy nincs egyedül, korábban számos szakértő (és versenyző) nyilatkozott úgy, hogy idén trónfosztás lesz. (Ami számunkra igazán érdekes, az osztrák nyilatkozatában említette a Minardit is: "A Minardi továbbra is utolsó lesz, akár ki is bérelhetik előre a leghátsó rajtsort.")

Bernie Ecclestone, a sportág első számú ura sem hisz a hatszoros világbajnokban, az ő favoritja Kimi Räikkönen. "Kétlem, hogy Schumacher idén is nyerne, szerintem Kimi lesz a befutó. Tavaly is csak két ponton múlt a sikere, most révbe érhet" - vélekedett Ecclestone, aki azért hozzátette azt is, hogy a Forma-1-nek nem feltétlenül van szüksége új bajnokra. "Felbecsülhetetlen, amit Schumacher tett ezért a sportágért. Ha az emberek rá gondolnak, egyből eszükbe jut a sportág is, s ez rendkívül hasznos számunkra."

A német egyébként csütörtökön Mugellóban folytatta az új Ferrari tesztelését, 57 kört tett meg, legjobb ideje 1:19.674 volt. A gyakorlás mindazonáltal nem volt problémamentes, a déli szünet előtt nem sokkal ugyanis a motor bemondta az unalmast. "Ennek ellenére amondó vagyok, remekül állunk a felkészülésben. Ilyen apróságok előfordulhatnak, teljesen normális ez ilyenkor" - írta Schumacher weboldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK