Társoldalunk:

A Williams bajnoki címre tör az FW26-tal

Frank Williams szerint a Williams-BMW istállónak minden esélye megvan arra, hogy idén sikerüljön elhódítania a Forma-1-es világbajnoki címet a Ferraritól.

"Azért jöttünk, hogy győzzünk, hogy elsők legyünk, s hiszem, a sok munkának lesz gyümölcse" - fogalmazott a csapatfőnök, az FW26 jelzésű versenyautó valenciai bemutatásán. "Mindkét pilótánk, Ralf Schumacher és Juan Pablo Montoya is képes arra, hogy világbajnok legyen. Montoya 2005-ös távozása a McLarenhez nem jelenti azt, hogy ne küzdene teljes szívvel, ő ugyanis abszolút profi. Természetesen minden attól függ, hogyan válik be az új konstrukció."

Frank Williams véleményét osztja Patrick Head technikai igazgató is: "A Ferrari tökéletes mestermű, szinte alig van hibája, s mindent elkövettünk annak érdekében, hogy mi még jobbak legyünk" - mondta. "Hét éve, 1997-ben nyertünk utoljára világbajnokságot, itt az ideje, hogy kijavítsuk a 'hibát'."

Ha egy szóval kellene jellemeznünk az FW26-ost, elsőként a forradalmi jelző jutna eszünkbe: a 35 esztendős Antonia Terzi egészen egyedülálló megoldással rukkolt elő. Az új Williams úgy néz ki, mintha egy óriási lyukat fúrtak volna az orrába; ha ez a megoldás végül bejön, a Ferrari elöljárói verhetik majd a fejüket a falba. Az olasz szakember ugyanis eredetileg a maranellóiak alkalmazásában állt, csakhogy ott nemet mondtak azon kérésére, hogy főnök lehessen. Ezért aztán összeszedte cuccait, s meg sem állt Grove-ig.

Ahol a mérnökök összesen 4000 rajza, valamint 250 ezer (!) munkaórájának eredményeként született meg az új autó, amelyre rápillantva nem érezzük úgy, hogy esélytelen lenne a világbajnoki címre. Ha hozzávesszük, hogy a Williams a Michelinnel áll szerződésben... de nem folytatjuk, tegye meg ezt a kedves olvasó.

Januárban várhatóan még négy csapat leplezi le legújabb versenygépét, de ez a szám nőhet, mert meg nem erősített hírek szerint a Ferrari január 26-án (más források úgy tudják, január 25. és 29. között valamikor) mutatja be a nyilvánosságnak új kocsiját. A McLaren-Mercedes már november végén tesztelte 2004-es autóját (MP4-19), így kérdéses, hogy a hivatalos sajtóprogram keretében is sor kerül-e a debütálásra.

A további januári autóbemutatók (mind hivatalosan megerősített):
12.: Sauber-Petronas, C23: Salzburg
17.: Toyota, TF104: Köln
18.: Jaguar-Cosworth, R5: Barcelona
29.: Renault, R24: Palermo

Februárban lesz a BAR-Honda és a Jordan-Ford autóbemutatója. Baumgartner Zsolt csapata, a Minardi-Cosworth még nem döntött az időpontról, a Forma-1-es istálló várhatóan január végén vagy február elején tartja a prezentációt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK