Társoldalunk:

Elvehették volna Schumi első helyét

Az Amerikai Nagydíjon gyakorlatilag eldőlt a Forma-1-es világbajnokság: Michael Schumacher immáron kilenc ponttal vezet Kimi Räikkönen, tízzel Juan Pablo Montoya előtt, azaz már csak a finn pilótának van minimális esélye a vb-cím megszerzésére. Ehhez nyernie kellene Szuzukában, Schumachernek meg ki kellene esnie: nem csoda hát, hogy a Ferrari biztosra veszi a német újabb győzelmét. A Williamsnél szomorkodnak, a McLarennél pedig értékelik, hogy van még tétje a Japán Nagydíjnak.

A vasárnapi Amerikai Nagydíjon pályafutása 70. futamgyőzelmét aratta Michael Schumacher, s mivel Juan Pablo Montoya csak a hatodik helyen ért célba, minden esélyét elveszítette arra, hogy világbajnok legyen. Majdnem ez történt Kimi Räikkönennel is, a finn azonban végül második lett, így elméletileg még megszerezheti a világbajnoki címet. Hangsúlyozzuk, elméletileg, Schumacher kvalitásait ismerve ugyanis kevéssé valószínű, hogy Szuzukában nem gyűjti be azt az egyetlen pontocskát, amire még szüksége van.

Pedig nem úgy indult az indianapolisi futam, hogy Schumacherhez kézzelfogható közelségbe kerül hatodik végső elsősége, éppen ellenkezőleg. Egy ideig Räikkönen és Montoya is előtte volt, ő pedig szenvedett: ebben elsősorban a Bridgestone abroncsok voltak ludasak, amelyeknek nem igazán kedvezett a nedves pálya (mindjárt a rajt után esett egy kicsit az eső, ám ez még nem volt tartós).

Rövid pauza után aztán az eső alaposan rákezdett, Montoya esélyei pedig ezzel egyidejűleg elszálltak. Nem sokkal a rajt után történt ugyanis, hogy ütközött Barrichellóval, a versenybírák szerint pedig szabálytalankodott: arra ítélték, hogy hajtson át a boxutcán, s ezt a büntetést már szakadó esőben kellett végrehajtania. Így a száraz gumikkal még egy kört meg kellett tennie a pályán, hogy aztán újra a boxba hajtva megkapja az esőgumikat. Montoya mindezzel rengeteg időt veszített, visszaesett a középmezőnybe: ott aztán még egy-két vezetéstechnikai hibát is bemutatott, így végül csak hatodik lett.

Schumacherről köztudott, hogy esőben szinte verhetetlen, így senkit nem ért meglepetésként, hogy rövid idő leforgása alatt átvette a vezetést. A verseny közepe táján történt mindez, a német ezt követően senkit nem engedett maga közelébe. A Ferrari-istálló túláradó örömmel fogadta a győzelmet, a csapat háza táján senki sem tudja elképzelni, hogy az október 12-i Japán Nagydíjon Schumacher elveszítheti kilencpontos előnyét, s így a világbajnoki címet Kimi Räikkönennel szemben.
 
"Hihetetlenül mozgalmas volt az Amerikai Nagydíj! A változékony időjárás miatt a legkisebb hiba is végzetesnek számított, Michael viszont ismét tökéletesen vezetett, s hatalmas lépést tett a hatodik világbajnoki cím megszerzésének irányába" - lelkendezett Jean Todt csapatfőnök. "Pedig rosszul indult számunkra a futam, mert Rubens a váltó elektronikus hibája miatt a rajt után lelassult, majd ütközött Montoyával, s befejezte a versenyt. Így Michael egyedül maradt, de ez sem zavarta, bravúros teljesítménnyel, a Bridgestone gumiknak és a fantasztikus csapatmunkának is köszönhetően csodálatos sikert aratott. Most már előretekintünk, a lehető legjobban fel akarunk készülni a sorsdöntő szuzukai nagydíjra, vagyis dolgos két hét vár ránk. Szeretnénk elérni a szezon elején kitűzött célunkat."
   
Barrichello kiesése ellenére, Michael Schumacher győzelmének köszönhetően a Ferrari ismét vezeti a konstruktőrök versenyét, s a hárompontos előny birtokában kézzelfogható közelségbe került az 1999 óta birtokolt világbajnoki cím megőrzése, amely a maranellói istálló 13. ilyen diadala lenne.

"Nagyszerű és roppant fontos győzelmet arattam! Nagyon boldog vagyok, érzelemdús napot hagytam magam mögött. A siker értékét növeli, hogy az időmérő edzésen rossz eredményt értem el, csak a hetedik helyről rajtoltam, mégis vissza tudtam kapaszkodni" - kommentált az egyelőre még ötszörös világbajnok. "A gumik játszották a főszerepet, szerencsére jól választottam. A futam előtt visszafogott reményeim voltak, abban bíztam, hogy dobogós lehetek. Az eső viszont megváltoztatta az esélyeket. Nagy nyomás volt rajtunk, így még különlegesebb érzést jelent a diadal. Immár az a legfőbb célom, hogy győzelemmel ünnepeljem az újabb világbajnoki címemet."
   
Ám Michael Schumacher indianapolisi helyezése rövid ideig kétséges volt, mert sokak szerint a negyedik körben a sárga zászló tiltása ellenére előzte meg a francia Olivier Panist (Toyota), de a versenybíróság szerint nem így történt (a televíziós felvételeken ellenben nagyon is úgy tűnt). Érdekes módon a vetélytársak közül sem óvott senki, így nem változtattak a végeredményen. "Jóval a jelzés előtt mentem el mellette" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Schumacher. Panis nyilatkozatában nem kommentálta az esetet.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK