Társoldalunk:

Baumgartner megmutatta, Alonsóé a pole

A 18. F1-es Magyar Nagydíj időmérőjén kisebb meglepetésre Fernando Alonso volt a leggyorsabb Renault-val, pályafutása második pole-ját szerezte a spanyol. Mögüle a német Ralf Schumacher (Williams) és Mark Webber (Jaguar) indulhat a vasárnapi versenyen. A szombat délelőtti balesetben megsérült ír Ralph Firmant helyettesítő Baumgartner Zsolt a 19. helyről rajtol majd a Jordannel. Michelin-fölény, Ferrari-blamázs.

Sporttörténelem, magyar pilóta az F1-ben. Firman kicsúszott, hatalmas sebességnél a gumifalnak csapódott, megsérült, az orvosok azt javasolták, ne versenyezzen a hétvégén. De jól van, szerencsé(jé)re. Kellett hát egy beugró, a mi 22 éves Baumgartner Zsoltunk, a Jordan tesztpilótája, mellékesen F3000-es sofőr (apropó, 3000-ben nem indul).

Baumgartner alig több mint másfél óra alatt kapta meg a szükséges szuperlicencet. Kitől? Bernie Ecclestone mindenható, Max Mosley FIA-elnök, Frank Williams és Jean Todt csapatfőnök volt a négy illetékes elvtárs. Pozitív határozatukban az MTI tájékoztatása szerint szerepet játszott, hogy Baumgartner két éve eredményesen szerepel a Forma-3000-es sorozatban, s a Jordan-Ford gépével már több mint 300 km-t tesztelt.

És Baumgartner bemutatkozott, persze óvatosan, hibázgatva, mint egy kezdő, a körülmények ismeretében abszolút érthető módon (1:26.678). Megelőzte a minardis, dán Kiesát, a 19. helyről rajtolhat, majd (szimpatikusan) úgy nyilatkozott, hogy maradt még benne jócskán, izgult, ilyesmi. Ki ne izgult volna a helyében? Meg boldog és sajnálja Firmant egyben. De Zsolt mosolygott is, integetett, meg mégiscsak ő az első, magyar.

Az elsőként (korábbi idő híján) mért magyar jordanest követően a "többiek" közül sokáig a trónra pályázó Kimi Räikkönen vezetett, a finn mclarenest aztán sorra előzték a (most) jobbak. A poros aszfalton csúszkáltak rendesen, kevesen futottak hibátlan kört.

Baumgartner (most még) csapattársa, Fischella kitett magáért, más kérdés, hogy ezzel is csak a hetedik sorba kvalifikálta magát. A címvédő Schumacher bezzeg betlizett, csak a nyolcadik hely jutott neki, Räikkönen mellől lőhet majd ki, ha tud. Montoya ideje győztesnek tetszett, de jött Alonso, szédületeset repesztett, övé a pole, senki nem bírta lepipálni.

Webber harmadik helyére sem sokan számíthattak, Coulthard amilyen jól kezdett, olyan pocsékul zárt. Barrichello megelőzte a kollega Michael Schumachert (mint sokan mások is), Ralf Schumi ott az első sorban, neki áll tán a zászló. A másik williamses, Montoya lőtávolban, a pénteki legjobb Trulli is közel.

Jó kis versenyt várhatnók, legalábbis a világbajnoki pontverseny szepontjából bizonyost. Mert az éllovas, ötszörös legjobb MS bizony alaposan lemaradt, öccse megközelítheti, Montoya akár ki is előzheti, és akkor mi lesz, hű. Futamból, javítási lehetőségből már alig, no de ne igyunk előre.

Ja, és a Williams két pontra a Ferraritól, a McLaren sincs olyan borzasztóan lemaradva, akár ezügyben is fordulhat a kocka Mogyoródon. Az új Hungaroringen, a 18. Magyar Nagydíj után.

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK