Társoldalunk:

Szerdáig titok marad a Ralf Schumi-ügy döntése

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékes bizottsága kedden megtárgyalta Ralf Schumacher és a Williams-BMW fellebbezését, de döntését csak szerdán hozza nyilvánosságra az augusztus 3-i Német Nagydíj rajtja után történt tömegbalesettel kapcsolatban.

A versenybíróság nem sokkal a futam leintése után vétkesnek találta a német pilótát, s ezért úgy döntött: az időmérő edzésen kiharcolt pozíciójához képest csak tíz hellyel hátrábbról kezdheti majd meg augusztus 24-én a Hungaroringen a Magyar Grand Prix-t. A csapat nem értett egyet a büntetéssel, s maga a versenyző is ártatlannak vallotta magát.

A Ralf Schumachert és a csapatot képviselő Andrew Hunter azt állította, hogy a versenyző nem láthatta a mögötte haladó, s Rubens Barrichellóval viaskodó Kimi Räikkönent, ezért nem is "húzhatott rájuk" szándékosan. A jogi szakember hozzátette: a német klasszis nem tett veszélyes manővereket a kanyarban, s ezt bizonyítékokkal is igyekezett alátámasztani. Hunter kijelentette: Ralf Schumacher vétlen volt, ugyanakkor Barrichello és Räikkönen kivédhette volna az ütközést, amely mindhárom klasszis kieséséhez vezetett.

Sam Michael, a Williams-BMW főmérnöke videofelvételekkel, számítógépes animációval és grafikákkal próbálta bebizonyítani a német versenyző ártatlanságát. Ugyanakkor Charlie Whitting, az FIA képviselője szerint Ralf  Schumacher figyelmetlen volt, ez okozta a balesetet.

Az RTL által közvetített meghallgatáson jelen volt a német csillag menedzsere, Willi Weber, Frank Williams csapattulajdonos, valamint Barrichello és Räikkönen is.

A futam rajtja után a Rubens Barrichellót (Ferrari) támadó Kimi Räikkönennek (McLaren-Mercedes) nem sikerült előznie, s a rendkívül szoros csatát vívó két autó összeütközött, mert az előttük haladó R. Schumacher lezárta a menekülés lehetőségét. A finn klasszis a gumifalnak csapódott, s a brazil pilóta is feladta a GP-t. Az ütközés a német versenyzőt is érintette, alaposan megrongált kocsijával ugyan még megtette az első kört, azután viszont feladta a viadalt. Rajtuk kívül az ír Ralph Firman (Jordan-Ford) és a német Heinz-Harald Frentzen (Sauber-Petronas) is kiesett a start utáni incidenst követő kavarodás következményeként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK