Társoldalunk:
Hírlevél

Montoya unja a gombnyomogatást

Juan Pablo Montoya, a Forma-1-es Williams-BMW-istálló kolumbiai pilótája már alig várja, hogy betiltsák az elektronikus segédeszközök használatát.

A Forma-1-es csapatok, illetve a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elöljárói között hosszú ideje zajlik az elektronikus segédeszközök (lásd kipörgésgátló, telemetria) használatáról szóló vita. Az istállók nagy része azt szeretné, ha továbbra is legálisan lehetne használni ezeket, Max Mosleyék viszont azon az állásponton vannak, hogy be kell tiltani őket. A jelenlegi állapotok szerint jövőre már tilos lesz az elektronikus segédeszközök használata, Juan Pablo Montoya, a Williams-BMW pilótája ezért már alig várja a következő szezont.

"Szerintem jó dolog, hogy jövőre eltűnnek az elektronikus ketyerék az autókból, jelenleg ugyanis gyakorlatilag semmit sem csinálunk" - mondta a kolumbiai. "Egyszerűen megnyomunk egy gombot és kész, ez hosszú távon meglehetősen unalmas. Különösen, hogy a kipörgésgátló használatával akár három embert is meg lehet előzni egy rajtnál, csak azért, mert mondjuk az egyik rendszer jobban működik, mint a másik. Jó startot csinálni hagyományos körülmények között valóban kihívás, most csak a gázra taposunk, az elektronika meg teszi a dolgát."

Amennyiben egyes csapatfőnökök sikerrel viszik át akaratukat, hosszú ideig maradnak még az elektronikus segédeszközök: azzal érvelnek az FIA-nál, hogy ezek betiltása nélkül is izgalmasabb lett a Forma-1, felesleges lenne még tovább fokozni a feszültséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK