Társoldalunk:

Megszűnik a 107 százalékos szabály az F1-ben

Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke azt szeretné, hogy a jövő héten kezdődő Forma-1-es világbajnokságon televíziós kamerák is jelen lehessenek a versenyzői eligazításon. A FIA vezetője azt is bejelentette, hogy megszűnik a sokat vitatott 107 százalékos szabály.

Az FIA vezetője szeretne a szurkolók és a tv-társaságok kedvében járni, mert ez a "program" helyettesítené a vasárnapi műsorból törölt bemelegítő edzést. Mosley úgy véli, hogy a rajongók még alaposabban megismerhetnék kedvenceiket, ha betekintést nyernének az eddig zárt körű eseménybe.

"A pilóták a kamerák jelenlétében vitathatnák meg a versenyhétvége addigi eseményeit vagy a korábbi futamok részleteit" - érvelt Mosley az ötlet mellett. Az FIA elnöke hozzátette: a futamok alatt természetesen lenne egy olyan eligazítás is, amelyen változatlanul nem "kíváncsiskodhatnának" a televíziós forgatócsoportok.

Mosley tovább pontosította az időmérő edzések új rendszerét: megszűnik a 107 százalékos szabály. A korábbi években a "határon túli" pilótákat nem engedték rajthoz állni a GP-ken, ez alól csak különleges indokkal adott felmentést a versenybíróság. Az új kvalifikációs rendszerben azonban mindenkinek csak egy mért kör áll majd rendelkezésére, így a balszerencse megfoszthatta volna a pilótát a részvételi jogtól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK