Társoldalunk:

Forma-1: megszűnik a Belga Nagydíj

A belga képviselőház kedden az esti órákban 77-71 arányban elutasította azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a dohánytermékek reklámozásának tilalmát pár napra felfüggesztve a Forma 1-es Belga Nagydíj 2006-ig szerepelhessen a versenynaptárban.

Az elkeseredett vita után tartott szavazásnál a balközép kormánykoalíció pártjai megoszlottak: a liberálisok flamand és vallon részről is támogatták a futam megmentésére kidolgozott javaslatot, a környezetvédők azonban mindkét oldalról ellene szavaztak. Lényegében csak a franciaajkú pártok képviselői támogatták az elképzelést, mert a versenyt és a belőle származó hasznot fontosnak tartják Vallónia számára, a flamand pártok a liberálisok kivételével ellene voksoltak.

Elio Di Rupo, a legnagyobb vallon párt, a szocialisták elnöke sajnálkozott azon, hogy több politikustársa nem érti meg, mekkora jelentőségű a Spa-Francorchamps-ban rendezett futam egész Vallónia gazdasága, tekintélye és a foglalkoztatás szempontjából. Felhívta a vallon tartományi kormányt: feltétlenül segítse a szép környezetben levő és a pilóták által is kedvelt pálya karbantartását és legyen azon, hogy - ha már a Forma-1 távozik - kerüljön sor minél több más kategóriájú autóversenyre az Ardennekben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség vezérkara október 28-ai londoni tanácskozásán a csapatok vezetőivel egyeztetve határozott arról, hogy lemondja a Belga Nagydíjat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK