Társoldalunk:

F-1: Megszűnhet a Belga Nagydíj

Belgiumban a szenátus leszavazta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy a Forma-1-es futamon kivételesen engedélyezzék a dohánytermékek köztéri reklámozását. Enélkül ugyanis Bernie Ecclestone, a Forma-1 első számú vezetője valószínűleg nem akar versenyt tartani Spa-Francorchamps-ban, s ezért a megszűnés veszélye fenyegeti a Belga Nagydíjat.

A törvényjavaslat mellett szavazók úgy látják, hogy az ellenzőknek, elsősorban a környezetvédőknek fontosabbak a politikai szempontok, mint az országnak az ötnapos rendezvény 8 millió eurós (1,96 milliárd forint) bevétele.

"Belgium kis ország, s sokan a Forma-1-es futam révén ismerik" - mondta Paul Kumpen, a Belga Sportszövetség társelnöke. "Sajnálatos módon egyes pártok ezt nem akarják megérteni. A gazdasági érdekeket figyelmen kívül hagyják saját politikai céljaik miatt."

A dohánytermékek reklámozásának engedélyezését leginkább ellenző környezetvédők egyik parlamenti képviselője, José Dubie ugyanakkor keményen bírálta Ecclestone-t. "Egyéni érdekek vezérlik, s ezért rá akarja erőltetni akaratát Belgiumra" - mondta.

Philippe Machoux, szocialista képviselő viszont egy sokkal súlyosabb problémára hívta fel a figyelmet: "Sajnos választanunk kell: vagy engedjük a reklámozást, vagy szembe kell néznünk a futam megszűnése nyomán fellépő regionális munkanélküliséggel."

Magyarországon a Gazdasági Minisztérium tavalyi rendeletében a világszínvonalú, nemzetközi motorsportrendezvények, így a Forma-1-es futam esetében felmentést adott a dohányreklámok tilalma alól.