Társoldalunk:

Húsz éve halt meg Gilles Villeneuve

Húsz éve vesztette életét a Ferrari legendás Forma-1-es pilótája, a kanadai Gilles Villeneuve.

Fotó: gilles.villeneuve.com
Mintha a fia lett volna, úgy szerette Enzo Ferrari Gilles-t
Villeneuve 1977-ben mutatkozott be egy McLaren-Fordban a Brit Nagydíjon, majd a következő futamtól a Ferrari versenyzője lett, ahol 66 futamon vett részt - egészen 1982-es tragikus haláláig. A kanadai pilóta a Belga Nagydíj időmérő edzésén szenvedett halálos balesetet.

Villeneuve-öt úgy tartják számon, mint az egyik legjobb pilóta azok közül, akik nem nyertek világbajnoki címet. Maga Enzo Ferrari szerződtette csapatához, ahol nyitottságával, szemtelenségével és persze gyorsaságával hamar a tifosik kedvence lett.

Egyik legnagyszerűbb győzelmét az 1978-as Kanadai Nagydíjon érte el, majd kiemelkedő versenyeket futott '79-ben is. Franciaországban a Renault-s Rene Arnoux-val vívott hihetetlen csatát hosszú körökön át (autóik kasztnia és kerekei többször összeütköztek), mígnem a kanadai előrefurakodott, ám így is csak második lett, a szintén Renault-s Jean-Pierre Jabouille mögött.

Villeneuve hat futamgyőzelmet aratott, 13-szor állt dobogón, két pole pozíciót szerzett és nyolcszor futott leggyorsabb kört. Fiának, Jacques-nak sikerült világbajnoki címet szereznie, 1997-ben, a Williams-Renault színeiben.

Ujlaky István

Ajánlat:

gilles.villeneuve.com

Korábban:

Meghalt Rob Walker

Fórum: