Társoldalunk:

Mansell szerint a Ferrari megbízhatósága a kulcs

Nigel Mansell, aki Michael Schumacherhez hasonlóan a Hungaroringen biztosította be világbajnoki címét 1992-ben, úgy látja, honfitársának, David Coulthardnak még jó ideig várnia kell a nagy áttörésre, mert a Ferrarival és német sztárpilótájával senki sem veheti fel a versenyt.

Schumi-Mansell eszmecsere
A 48 éves Mansell, aki negyedik nekifutásra, 1986, 1987 és 1991 drámai vb-második helye után 1992-ben Williams-Renault-val ért fel a csúcsra, két emlékezetes szezont töltött a Ferrarinál. Az 1989-es és 1990-es küzdelmes idény nyomán az olasz szurkolók az Il Leone, vagyis az Oroszlán becenevet ragasztották rá. A rettenthetetlen brit vasárnap elragadtatással nézte végig a Magyar Nagydíjat, Schumi történelmi, 51. futamgyőzelmét, amellyel negyedik vb-címét is begyűjtötte.

"Amit Michael tett, az lenyűgöző. Kiváló pilóta, tényleg egyike a legnagyobbaknak, de zámomra még az ő teljesítményénél is bámulatba ejtőbb a Ferrari megbízhatósága. Ez felülmúlhatatlan és megdöbbentő, hiszen legalább egy autója minden futamon pontot szerzett, s ez a világbajnoki győzelem kulcsa" - mondta Mansell.

A brit véleménye az, hogy a Ferrari titka a személyes elhivatottságon alapuló csapatmunka: "Nem látok senkit sem, aki megállíthatja őket a következő években, egyik csapat sem rendelkezik ilyen tökéletes csomaggal."

Mansell biztos benne, hogy Schumacher a Forma-1 legnagyobb személyiségévé válik, s hamarosan utoléri az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangiót.

"Michaelnek már csak az ötödik vb-cím lehet a célja, s biztos vagyok benne, hogy még tovább megy, megszerzi a hatodikat is. Rendkívüli tehetség, akit a csapat, a szponzori háttér egy emberként támogat. De Michael meg is érdemli ezt, hiszen keményen dolgozott, s ez most kamatozik" - így Mansell.

Arról, hogy angolként mi a véleménye a mai brit pilótákról, így nyilatkozott: "Persze, hogy szeretnék látni végre brit világbajnokot, David Coulthard idén nagy lehetőséget szalasztott el, az idény egy szakaszában erős kihívónak látszott. De amikor a McLarennek megbízhatósági problémái támadtak, amikor a szisztéma többször is csődöt mondott, s egyszer-kétszer maga is hibázott, rendkívül nehéz lett volna visszakapaszkodnia egy olyan csapattal szemben, mint a Ferrari. Szóval, 31 futamgyőzelmen alapuló 'a legsikeresebb brit pilóta' titulusommal kényelmesen hátradőlhetek a fotelemben, de még a 27 győzelemmel álló Jackie Stewartot sem fenyegeti senki, tekintve, hogy David jelenleg 11-nél tart..."

Németh Andrea

Korábban: