Sosem baj, ha őszinte vagy

Vágólapra másolva!
A korai magömlés igen összetett probléma, ami nagyon sok fiatal férfit is érint. Milyen technikák alkalmazhatóak hatásosan ellene? Mikor kell szakemberhez fordulni? Normális, ha a nőnek nem mindig van orgazmusa? Dr. Laczkó Katalin, az AXEtázis tanácsadója legfrissebb leveleitekre adott válaszaiból ez is kiderül.
Vágólapra másolva!

Nem bírom sokáig!

A korai magömlés többeteknek is problémát okoz, ezért az ezzel kapcsolatos kérdésekre egyszerre válaszolunk.

Én egy 20 éves fiú vagyok. Az lenne az én nagy problémám, hogy a nemi aktus megkezdése után sajnos nagyon hamar elmegyek, és nem tudok uralkodni magamon. Sok mindent kipróbáltam, de semmi sem segített. Franciázásnál ez nem így van. Mit tegyek? Ez valami rendellenesség? Egyáltalán mi az az időtartam, amit normálisnak lehet nevezni?

20 éves srác vagyok. Lassan két és fél éve vagyunk együtt a barátnőmmel, de számomra (vagyis inkább mindkettőnk számára) igen kellemetlen a korai magömlésem... Nem tudom, hogy hogyan lehetne a szeretkezés időtartamát meghosszabítani. Próbálkoztunk az együttlétek "sűrítésével", illetve próbáltam különböző technikákkal kitolni az ejakulációt, de hiába. Nem bírom sokáig! Ebben kérem a segítségét!

21 éves srác vagyok. Van egy gyönyörű barátnőm, aki velem egyidős. Minden rendben van köztünk, de mégis lenne egy kérdésem. Mi a teendő akkor, ha a behatolás után nem sokkal (aránylag hamar) megtörténik a magömlés? Gondolom, bennem van a hiba, és szeretnék mihamarabb valamilyen választ.

A korai magömlés nagyon összetett probléma. Lehet néhány technikát alkalmazni, ha azonban az eredmény nem kielégítő, pszichoterápiás tanácsadás felkeresése javasolt. Megoldást hozhat pélául: a sűrűbb szeretkezés, szeretkezés óvszerrel, szeretkezés előtt petting során eljutni a magömlésig és utána szeretkezni. A normális időtartam páronként változó. Van, akinek tíz perc is sok, van akinek két óra is kevés. Az a legjobb, ha a pároddal együtt találod meg a mindkettőtök számára elfogadható testhelyzeteket, időtartamot stb. Ebben is kaphattok segítséget pszichoterápia során.

Baj, ha őszinte vagyok?

Kedves Doktornő!
Az orgazmussal vannak alapvető problémáim: nehezen és ritkán jutok el a csúcsra. Saját magam bármikor képes vagyok kielégíteni, de a páromnak ez nehezen megy. A hüvelyen keresztül pedig szeretkezés közben eddig csak egyszer sikerült, és azóta sem. Persze ha közben a csiklómat is simogatom, akkor sikerül. Normális ez? Kicsit néha rosszul érzem magam emiatt. Sose hazudok a páromnak, mindig kerek perec megmondom, ha megkérdi, hogy volt-e orgazmusom. És a meglepődést látom az arcán, mivel ilyet még nem tapasztalt más lányoknál. Nem tudom eldönteni, velem van-e a probléma, vagy más nem vallja be, ha neki nem megy. Baj, ha őszinte vagyok? Miért nem megyek el szeretkezés közben? Várom válaszát: H.

Kedves H.!
Jól teszed, ha nem hazudsz, egy jó szerető úgyis érzi, hogy mekkora örömet okozott a partnerének. A párkapcsolat egyik alapvető feltétele a bizalom! A csikló simogatásával a nők nagy részének általában sokkal könnyebb orgazmust elérni. Így tehát ez természetes. Emellett vannak nők, akik hüvelyi úton is elérnek a csúcsra. Javaslom, próbáljátok meg a csiklót szeretkezés közben simogatni, ingerelni, hogy a két inger összekapcsolódjon, "rátanulj" a hüvelyi orgazmusra. További probémák esetén javaslom, keressetek fel pszichológiai vagy szexológiai tanácsadást.

Fájhat-e az aktus?

Szeretném megkérdezni, hogy aktus közben fájhat-e a nőnek a szeretkezés. Tudtommal a hüvely körülbelül tíz centiméter hosszú. Ha a hüvelybe kerül egy kétszer ilyen hosszú pénisz, az nem fájdalmas?

A hüvely rugalmas falú, tágulni képes szerv, így a 7-10 centis hossz a szeretkezés során megnyúlik, és hosszabb pénisz is belefér. Mindazonáltal vannak egyéni változatok, lehet, hogy egy kis termetű, vékony nőnek kicsit kisebb és szűkebb a hüvelye. Szeretkezés során nem az a cél, hogy a hímvessző tövig bemenjen, hanem, hogy mindkettejük számára örömet okozzon az, hogy együtt vannak, a bőrük is érintkezik, egymásban feloldódnak, SZERETkeznek. A méretkülönbség tehát általában nem okoz fájdalmat, ha a férfi figyel a partnerére és vigyáz rá.

Mi az a fitymaszűkület?

A kérdésem a fitymaszűkületre vonatkozik. Mikor áll ez fenn? Magamon észrevettem, hogy elég könnyen eltakarja a makkom a fityma, izgalmi állapotban is. Ha kézzel hátrahúzom a bőrt, az összeszorítja a hímvesszőm nyakát a makk alatt egy centiméterrel. Abban az esetben, ha óvszerrel szeretkezem, alatta visszabújik a makk. Természetesen így az érzések mindkét fél számára korlátozottabbak. Mit lehetne tenni? Ez a normális egyébként?

Fitymaszűkület akkor áll fenn, ha a fityma nem, vagy csak nagyon nehezen húzható hátra úgy, hogy a teljes makk szabadon maradjon. Úgy vélem, az ön esetében ez nem áll fenn, bár arról nem írt, hogy a fityma könnyen húzható-e hátra. Óvszer nélküli szeretkezés esetén a fityma a makkon "le-fel járhat", vagy akár a makk mögött maradhat, így a makkot a hüvelyfal közvetlenül ingerli. Óvszer használatakor ez általában nem lehetséges. Azt javaslom, szeretkezés közben vagy ön, vagy partnere fogja meg a hímvessző tövénél a hátrahúzott bőrt, ezáltal megakadályozhatja, hogy a fityma a makkra visszacsússzon és ott maradjon.