Veszedelmes elme a tévében

Vágólapra másolva!
Az amerikaiaknak leesett az álla, amikor kézbe vették az egykori népszerű tévés showman, Chuck Barris önéletrajzát. A randijáték (The Dating Game) című könyvében nem kevesebbet állít, mint hogy miközben a képernyőn műsorvezetőként hódított, másodállásban, a CIA megbízásából embereket gyilkolt. Barris különös életét a rendezőként most debütáló George Clooney vitte filmre. Alkotása most a tévében is, az HBO mozicsatornán látható.
Vágólapra másolva!

Bérgyilkossal - és főleg híres bérgyilkossal - tele a padlás. Hollywood imádja őket. George Clooney-t nem az foglalkoztatta, mennyi igaz Barris meséjéből, sokkal inkább a különös figura sajátos, kettős élete ihlette meg.

"El akartam mesélni egy történetet, függetlenül attól, hogy igaz-e vagy sem" - magyarázza a rendező. "Ha egy olyan híres tévés személyiség, mint Barris szükségét érzi, hogy megírja ezt a történetet, miközben csak kitalálta az egészet, ez akkor is lenyűgöző."

Clooney az 1982-es megjelenése óta elkötelezett rajongója volt a könyvnek, még a stúdió legkeményebb feltételeit is hajlandó volt elfogadni, csakhogy filmet csinálhasson belőle. Segítségére voltak ebben a korábbi filmes és színész kollégái, akik az első hívó szóra jöttek, és sokszor jelképes gázsiért vállaltak munkát, illetve szerepet. Ez utóbbiak közül nem kisebb sztárok mondtak igent, mint Julia Roberts, Drew Barrymore, Brad Pitt és Matt Damon.

Az elsőfilmes Clooney biztos kézzel irányítja a szövevényes, szerteágazó történetet, ügyesen elegyíti az amerikai televíziózás legviccesebb pillanatait az ügynökmese izgalmával. A legjobb döntése pedig az volt, hogy a kevéssé ismert Sam Rockwellre osztotta a főszerepet. "Az egyik legjobb színész, akit ismerek, a hírnév peremén egyensúlyoz. Még nem robbant be, de óriási ígéret van benne." - mondta róla. A színésznek hatalmas segítség volt, hogy első kézből, egyenesen Barristől kapott információkat a szerephez. Az igazi és a filmbéli Barris hónapokat töltött együtt a felkészülés során.

Az HBO mozicsatorna e hónapban többször is levetíti a filmet. Először november 17-én 21 órakor, majd 23-án, aztán 29-én is látható lesz. De ez még nem minden. Az Egy veszedelmes elme vallomásai című könyvet Te is megnyerheted, ha velünk játszol, és helyesen válaszolsz kérdésünkre.

Ki rendezte az Egy veszedelmes elme vallomásai című filmet?

A.) Adam Shankman
B.) George Clooney
C.) Spike Jonze


A helyes választ az axer@origo.hu címre küldjétek, a levél tárgya ez legyen: "Egy veszedelmes elme".

A helyesen válaszolók között négy darab könyvet sorsolunk ki. Beküldési határidő: 2004. november 30. Sorsolás december 1-én. A nyerteseket e-mailben értesítjük.