Kivégzés a börtönkalandtúrán

Vágólapra másolva!
Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, de valóban különleges "turistacsemegét" kínál egy lettországi idegenforgalmi társaság a volt szovjet köztársaságba látogató külföldieknek. Aki akar, szerény összeg fejében egy teljes éjszakát tölthet el az egykori Karosta börtönben, és ott minden "szolgáltatásban" részesül, a lámpafényes vallatástól a megrendezett kivégzésig.
Vágólapra másolva!

A Liepaja városában 1997-ig működő börtön épületében biztosított élményért sorban állnak a turisták, és kifejezetten örömmel szurkolják le a nagyon méltányos díjat: 9,2 eurót (mintegy 2300 forint). Ezért csaknem mindent meg is kapnak, ami az intézmény korábbi lakóinak (ki)járt.

A program a következőket tartalmazza: az éjszaka közepén hirtelen erős fény gyullad ki a cellában, ahová a kalandra vágyó turistát elszállásolták, s egy dobhártyaszaggató hang süvít a levegőbe: Falhoz, kezeket hátra! A hang gazdája, egy bulldogarcú KGB-tisztnek öltözött ember a Lenin- és Sztálin-kép alatt terpeszkedő íróasztal mögül az iránt érdeklődik vakkantásszerű rövid kérdésekkel, mégis mit keresett az illető "egy zárt katonai körzetben?"

Ez még csak a kezdet, mert aztán jönnek a hajcsármodorú börtönőrök az alázás legkülönfélébb módszereivel tarsolyukban. Aki nem engedelmeskedik a parancsaiknak, az magánzárkába kerül. A cellák - természetesen - vizesek és nem lakatlanok: a koszlott matracokban igazi poloskák enyhítik a kalandéhes turista magányát. Ha a szükség úgy hozza, az "átutazó rab" kimehet a toalettre, és választhat, hogy a földbe vájt négy sötét lyuk közül melyiket használja. A fűtést a testmozgás - guggolás, felállás, guggolás, felállás és így tovább - helyettesíti.

A teljesen realisztikus körülmények között a turisták megtekintik a hajdani kivégzéseket felidéző dramatizált jeleneteket, és meglátogatják az egykori foglyok tömegsírját. A liepajai börtönvalóság-show rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, minden hétvégére minden jegy elkel.