Body building, gyúrás, kondi - avagy minden kezdet nehéz

Vágólapra másolva!
Te, aki ezt a cikket olvasod, nem biztos, hogy Arnold Schwarzenegger közeli külsővel rendelkezel. De megkockáztatom, még az sem biztos, hogy egyáltalán szeretnél. Az viszont elég valószínű, hogy nem lenne rossz, ha izmosabb lennél, mint amilyen most vagy. A kisportolt pasik ellenállhatatlanabbak is, és jobban érzik magukat a bőrükben. Ha csak arra vágyol, hogy fesztelenül, netán büszkén viselj egy ujjatlan pólót is, itt az ideje elgondolkozni azon, hogyan is kezdd el formába hozni magad.
Vágólapra másolva!

Még mielőtt elkezdenél edzőterembe járni, győződj meg róla, hogy megfelelő kondiban vagy-e hozzá. Ha van bármilyen gerincbetegséged, először mindenképpen kérd ki egy orvos véleményét is arról, vajon elkezdhetsz-e komolyan erősíteni.

A cukorbetegség és az asztma is két olyan veszélyforrás, amiről először mindenképpen konzultálni kell egy orvossal. Persze most nem arról van szó, hogy ha bármelyikkel rendelkezel, az alapból kizárja, hogy kondizhass, csupán óvatosnak kell lenni és a szakember utasításait követni.

Ha egészséges vagy (vagy megkaptad a kellő instrukciókat arra vonatkozóan, hogy mire kell vigyáznod), akkor sem kell ész nélkül azonnal a konditerembe rohanni, először hozd magad formába! Kezdj el egy egy, esetleg két hónapos felkészülést, mondjuk, napi rendszeres futással. Ha csupán 3-5 kilométert futsz naponta, az maximum félórás elfoglaltság, és kellőképpen fitté tesz ahhoz, hogy belevágj egy edzésbe.

Az első és legfontosabb alapszabály az, hogy az első 3-6 hónapban ne várj túl sokat. Se teljesítményedben, se eredményeidben nem szabad magad a körülötted lévő, évek óta edző izomkolosszusokhoz hasonlítanod. A legtöbben mindig itt hibázzák el: alig három hete járnak hetente kétszer edzeni, de már szeretnék az aktuális Eb-győztes csúcstartó versenyeken használt súlyait emelgetni, és naponta kétszer mérik a bicepszüket, hogy aztán csalódottan vegyék tudomásul: jéé, már megint nem lett nagyobb.

Csirkemell, ötperces tojás és badipor - ilyet eszel, izmos leszel! /axetazis/20040922taplalekkiegeszitok.htmlÉtrend és táplálékkiegészítők

Az izmosítást lassan kell elkezdeni. Kis súlyokkal, szabályosan és főleg türelmesen az egyre nagyobbak felé haladva. A csúcsformához idő kell, türelem és kitartás. Soha ne kezdj el nagyobb súlyokkal edzeni, mint amit tanácsolnak neked: hidd el, nem az izmokat sajnálják tőled. A megerőltetés időnként súlyos sérülésekhez is vezethet, olyanokhoz, amik csak a legritkább esetekben férnek bele a "majd kihevered" kategóriába.

Veszélyes lehet a különböző táplálékkiegészítő vagy legalábbis annak nevezett termékek használata is. Megkérdeztünk néhány hozzáértőt, és a dietetikus, a versenyző és az edző is egybehangzóan állítja: ha most kezded a kondizást, eleve nincs rá szükséged, hogy bármiféle turmixot igyál. A helyes táplálkozással is tökéletesen el lehet látni a szervezeted a szükséges tápanyagok mindegyikével. Ásványi anyagok és vitaminok persze sosem ártanak, de extra fehérjebevitel nélkül is - egészen a versenyszerű edzésig - meg lehet lenni. Ha mégsem bírnád ki, hogy ne igyál te is olyan italokat, mint a nagyok, akkor lehetőleg mindig bevizsgált terméket vegyél, (a drágább általában jobb is), és a legjobb, ha előtte kikéred egy szakember vagy legalább egy edző vagy versenyző véleményét is.
(Pilissy Gábor, a Moveland személyi edzője tanácsai alapján.)