Csirkemell, ötperces tojás és badipor - ilyet eszel, izmos leszel!

Vágólapra másolva!
Ha fogyni akarsz: sok edzés, fehérje és zöldség, a szénhidrátokat pedig teljesen el kell felejteni. Ha izmosodni: mindhárom nagy tápanyagcsoportból (fehérje, szénhidrát és zsír) rendszeresen kell enned. A rendszeresség az egészséges táplálkozás alapja, és érdemes akkor is figyelni rá, ha tökéletesen elégedett vagy jelenlegi adottságaiddal, nem akarsz se fogyni, se hízni, se izmosodni, se nőni, se összemenni: csak mondjuk szeretnéd, ha a "minden jó, ahogy van" így is maradna.
Vágólapra másolva!

A rendszeres táplálkozás, ha edzeni kezdesz, nagyjából azt jelenti, hogy naponta ötször, de inkább hatszor kell étkezned. Étkezések között viszont (pont úgy, mintha fogyókúráznál) nem szabad enned semmit. Vége a buszmegállóban álldogálva chipsropogtatásnak, nincs gumicukor, se fagyi, se csoki, és a gyorséttermeket is jobb, ha jó időre kitörlöd az emlékezetedből.

A napi öt-hat étkezés közül azok a legfontosabbak, amelyek a szervezeted számára kimerítő időszakok után következnek. Értelemszerűen az edzés utáni evés az egyik ilyen, a másik pedig a reggeli első evés, mert akkor már hosszú órák óta nem jutott semmilyen tápanyag a szervezetbe. Ez a két étkezés együtt akár a napi összes szükségletnek a felét is kiteheti.

A három nagy tápanyagcsoport közül (fehérje, szénhidrát, zsír) mindet szükséges rendszeresen adagolni, a megfelelő arányban. Hogy mi a megfelelő arány, az sok mindentől függ, például az alkatodtól is. Mellékeltünk egy kis útmutatót, amiből megtudhatod, miből mennyit kell magadba tömnöd, ha vékony, ha átlagos, vagy ha inkább hízásra hajlamos vagy.

A szervezetünk 64%-a víz. Testépítők számára a víz nem csak azért fontos, mert hiányában csökken az izomzat teljesítőképessége, hanem azért is, mert nélküle nem megfelelően működnek azok az élettani folyamatok, amikre az izomépítést szeretnénk alapozni. Akárhogyan is, de folyamatosan bőséges folyadékbevitelre van szükség: a testépítők naponta minimum két literrel több tiszta vizet isznak (a normális folyadékbevitel mellett).

Ha elkezdesz komolyan foglalkozni a testépítéssel, hamarosan szerzel majd magadnak egy betartandó étrendet is. Ha van időd és alkalmad rendszeresen és átgondoltan enni, akkor semmi szükséged táplálékkiegészítőkre. A lényeges, hogy csirke- és pulykahúst, tojást, halat és tengeri herkentyűket egyél, sokat. A hétköznapi rohanásban viszont egyáltalán nem biztos, hogy könnyű feladat bejuttatni a szervezetedbe az összes előírt tápanyagot, pont az előírt mennyiségben.

Itt jönnek be a képbe a táplálékkiegészítők, amiket azért esznek-isznak a testépítők, hogy a számukra éppen fontosnak ítélt tápanyagokat kellő mennyiségben kapja a szervezetük; mindenből annyit, amennyire éppen szüksége van. Vannak olyanok, amik gyakorlatilag a hagyományos ételekben található tápanyagokkal rendelkeznek, nem tartalmaznak se többet, se kevesebbet egy-egy anyagból, mint amennyit az egészséges étkezés nyújtana. Léteznek olyanok is, amik emellett bizonyos tápanyagokból többet tartalmaznak, vagy olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik az ételekben egyáltalán nem találhatók meg.