Schwarzenegger és a helyi terminátor

Vágólapra másolva!
Ha a legnagyobbakra gondolunk, elsőre biztos, hogy mindenkinek Arnold Schwarzenegger jut eszébe. Jó néhány évvel ezelőtt minden panellakás fiúszobájának falát az ő plakátjai díszítették, és az összes fiú haverom rá akart hasonlítani. "Egyszer akkora leszek, mint ő!" - mondták ellentmondást nem tűrő hangon mindannyian. "Valahol ő is elkezdte". Valóban. Az ex-Terminator már 13 éves korában tudta, hogy egyszer a világ legizmosabbja lesz.
Vágólapra másolva!

Mielőtt Kalifornia állam kormányzójává választották, Terminatorként imádtuk. De szuperhős sem ismeretlenül lett, aki emlékszik még: annak idején Arnold Schwarzenegger Mr. Universe-ként is tündökölt.

Arnie már 13 évesen tudta, hogy egyszer ő lesz a legnagyobb. A szülei persze rosszallóan csóválták a fejüket, mikor a kis Arnie közölte, hogy a legizmosabb ember akar lenni a világon, és pszichiáterhez vitték, hogy verje ki a fejéből az eltévedt gondolatot. Nem sikerült.

14 évesen elkezdett edzeni az akkori Mr. Austria címet viselő Kurt Marnullal. Ez még semmi, Arnold annyira komolyan gondolta, hogy pszichológiát is kezdett tanulni, mert meg akarta tudni, valóban létezik-e és mekkora a tudat hatalma a test felett. Aztán 17 évesen hivatalosan is elkezdődött testépítő pályafutása. 18 évesen pedig börtönbe zárták.

Igen, jól olvastad: börtönbe. Valószínűleg nem sokan ismerik ezt a sötét foltot a kaliforniai kormányzó múltjában, pedig a történet érdekes. Arnold megkapta a katonai behívóját, szóval el is kezdte szolgálni a hazáját az osztrák hadseregben. A beosztása szerint harckocsivezető lett, és parancsba kapta, hogy soha, de soha nem hagyhatja el a pozícióját szolgálatban. Sőt, mi több (felettesei sejthették, hogy vigyázni kell vele) a laktanyát sem hagyhatja el semmiféle ostoba bodybuilding-verseny kedvéért. Emberünk viszont úgy ítélte, a soron következő verseny egyáltalán nem ostoba, sőt, kifejezetten elmés. És mivel elmés bodybuilding-versenyekről egyáltalán nem volt szó, hát egy szép napon mégis csak elhagyta a bázist, hogy elmehessen rá. Amikor a felettesei megtudták, mi történt, azzal a lendülettel hadbíróság elé állították, és börtönbe zárták - igaz, csupán egyetlen hétre. Azon a héten történt, hogy az őrmestere elkezdte nézegetni a trófeát, amit az elszökött kiskatona megnyert. A trófea nagy volt, egészen nagy... Az volt ráírva: Mr. Europe Junior.

Ez hatásos volt: innentől kezdve hősünknek nem kellett többé tankot vezetni, sőt mi több, katonai szolgálata hátralévő részét tulajdonképpen a különböző versenyekre való edzésekkel tölthette.

A junior korosztályból kinőve (1966-tól) sorra nyerte az európai díjakat, és úgy tűnt, semmi nem állíthatja meg, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát. 19 évesen Londonban már részt vett a Mr. Universe címért folyó küzdelemben, de egy akkori vetélytársa legyőzte. A következő évben viszont már ő nyert, és a 60-as évek végén gyakorlatilag mindent megnyert világszerte, amit ebben a sportágban megnyerni lehetséges. Volt Mr. Europe, Mr. Universe és Mr. Olympia, többször is.

Arnold Schwarzenegger most már csak legenda, napszítta és kicsit szakadt poszter az edzőtermek és régi fiúszobák falán. Pedig azóta sem sikerült senkinek testépítés-ügyileg nála több címet begyűjtenie.