A halál árnyékában

Vágólapra másolva!
Az extrémsportok hírhedt fenegyerekeitől mást sem hallani, mint hogy a sport a félelem legyőzéséről, a fizikai korlátok feletti diadalról, az ismeretlen felfedezéséről szól. Tény, hogy a hangzatos mottók - melyeket már az extrémsportok köré épülő divatszakma is felfedezett magának - egy mondatban jól összefoglalják azt az érzést, mely egy sportolóban játszódhat le a csúcson. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb és összetettebb. Egy olyan sportág esetében, ahol a sportoló folyamatosan az emberi teljesítőképesség határait próbálja messzebb és messzebb tolni, ahol a halál megkísértése éppen olyan gyakori jelenség, mint a sors ésszerűtlenül vakmerő kihívása, sajnos gyakran előfordul, hogy a sportoló túl sokat vállal.
Vágólapra másolva!

Szomorú példa erre a tavaly októberben elhunyt Dwain Weston halála. A harmincéves ausztrál basejumpugrót a világ egyik legjobbjaként tartották számon, a mai napig a sportág úttörőjeként emlegetik. Dwain azonban mégsem egy basejumpugrás közben lelte halálát, a végzetes kimenetelű baleset egy extrémsport-rendezvény keretében bemutatott ejtőernyős ugrás közben érte. Weston arra vállalkozott, hogy a repülőből kiugorva átrepül a coloradói Royal Gorge híd felett, miközben ugrótársa a híd alatt keresztezi a kanyont. Dwain mindenképpen látványossá akarta tenni az önmagában is nyaktörő mutatványt, ezért igyekezett a lehető legközelebb kerülni a 316 méter magas hídhoz. Időközben vélhetőleg rosszul mérte fel a távolságot, és mintegy 160 km/h-s sebességgel a függőhídnak csapódott. Weston a rendezvényen részt vevő 200 ember szeme láttára azonnal szörnyethalt.

Egy másik végzetes kimenetelű baleset a halál értelmetlenségét példázza. Göran Kropp, akit extrémkörökben csak az "őrült svédnek" becéztek, rövid élete során számos emberfeletti cselekedet vitt véghez. Első túrájával azonnal beírta magát az extrémsportok történelemkönyvébe: kerékpárral, egymagában tette meg szülővárosa, a svédországi Jönköping és a Himalája közötti több ezer kilométeres távot. Ezt követően mindenféle segítség vagy különleges felszerelés nélkül megmászta a Mount Everestet, majd újból biciklire pattant, és hazatekert Svédországba. Korábbi teljesítményéhez képest a halálát okozó baleset szinte banálisnak tűnik, egy rutingyakorlat közben zuhant le egy harmincméteres kiszögellésről a Washington állambeli Frenchman Coulee hegy megmászása közben.

A gyakori balesetekre az extrém sportot űzők fizikailag és lelkileg is fel vannak készítve, ám a halál gondolatához még ők sem tudnak hozzászokni. Az extrémsportok természetéről sokat elárul, hogy halálos baleset jellemzően nem a kezdőket éri, legtöbb esetben a profikat részegíti meg egy-egy különösen lehetetlen kihívás. Egy sikeres, az élvonalba tartozó extrémsportoló számára ezért rendszerint nem az újabb távlatok meghódítása, hanem saját ítélőképességének megőrzése jelenti a legnagyobb feladatot.