Nagyobb dugók és több baleset várható az óraállítás után

Forgalmi dugó az M5-ös autópályán, Újhartyán közelében, miután az örkényi lehajtójánál három autó összeütközött, baleset, torlódás, dugó, kocsisor
Vágólapra másolva!
Az őszi óraállítás különösen megterheli a szervezetet, ilyenkor sokan napokig ingerültebben viselkednek. A közlekedésben is látszik ennek a hatása.
Vágólapra másolva!

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic megfigyelései szerint óraállítás után két százalékkal nőhet a közúti balesetek száma, és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Az idén is érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az ezúttal október 28-ára eső óraátállítás utáni napokban.

Forrás: MTI/Kovács Attila

"Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án, 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, két százalékkal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek" - mondta Szvétek Ferenc, a cég szakértője.

Az óraállítást követő napokban a szokottnál is körültekintőbben érdemes közlekedni, néhány nap alatt visszaáll a normális rend az utakon.