Kína legnagyobb városainak csaknem fele lassan süllyed

Sanghaj már 3 métert süllyedt az elmúlt évszázad során
Sanghaj már 3 métert süllyedt az elmúlt évszázad során
Vágólapra másolva!
Kína nagyvárosainak csaknem a fele elkezdett süllyedni, ami miatt a helyiek milliói vannak árvízveszélynek kitéve, derül ki egy most publikált, új tanulmányból. A kutatás megállapította, hogy Kína városi területének 45 százaléka évente három milliméternél gyorsabban süllyed, míg 16 százaléka évente több mint tíz millimétert süllyed.
Vágólapra másolva!

A süllyedéshez számos tényező vezethet

A Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerzői összesen nyolcvankettő kínai várost vizsgáltak, amelyek lakossága meghaladta a kétmilliót, és a műholdak radarimpulzusait használták a műhold és a föld közötti távolságban bekövetkező változások azonosítására. Ezután megmérték, hogyan változott a városok tengerszint feletti magassága 2015 és 2022 között. Azt találták, hogy 

Kína legnagyobb városa, Sanghaj folyamatosan süllyed, annak ellenére, hogy az elmúlt száz évben már mintegy három méteres süllyedést mértek itt. 

Az olyan városok, mint Peking és Tiencsin szintén különösen érintettek.

Kína legnagyobb városainak csaknem fele lassan süllyed
Kína legnagyobb városainak csaknem fele lassan süllyed 
Fotó: Pinterest

A süllyedéshez számos tényező vezethet, de Robert Nicholls, a Kelet-Angliai Egyetem éghajlathoz való alkalmazkodással foglalkozó professzora szerint „valószínűleg a vízkivétel a domináns ok”.

Kínában rengeteg ember él olyan területeken, amelyek geológiai értelemben viszonylag nemrég ülepedtek le. Tehát amikor kiveszik, eltávolítják a talajvizet, vagy lecsapolják a talajt akkor, azok a könnyedén megsüllyedhet

 – magyarázta a szakember a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki azt is felvetette, hogy a probléma megoldása talán „a felszín alatti vizek kitermelésének hosszú távú, tartós ellenőrzésében rejlik”.

 

Mintegy 6,3 millió négyzetkilométernyi területet fenyeget a süllyedés veszélye

Nicholls arra figyelmeztetett, hogy „a süllyedés veszélyezteti az épületek és a kritikus infrastruktúrák szerkezeti épségét, és súlyosbíthatja az éghajlatváltozás hatásait az áradások tekintetében, különösen a tengerparti városokban, ahol erősíti a tengerszint emelkedését”.

A süllyedés már most is több mint 7,5 milliárd jüanba, azaz mintegy 1,05 milliárd dollárba kerül Kínának évente. A probléma azonban nem csak Kínára korlátozódik

 – jelentette a Reuters (ami mintegy 364 milliárd forintnak felel meg – a szerk. megjegyzése).

Sanghaj már 3 métert süllyedt az elmúlt évszázad során
Sanghaj már 3 métert süllyedt az elmúlt évszázad során
Fotó: Yaorusheng/Getty Images

Egy másik, februárban közzétett tanulmány szerint világszerte mintegy 6,3 millió négyzetkilométernyi területet fenyeget a süllyedés veszélye, és Indonézia az egyik legsúlyosabban érintett ország. 

Az Egyesült Államok egyes részei szintén szenvednek a problémától, ami az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) adatai szerint 45 államban több mint 44 ezer négyzetkilométernyi területet érintett közvetlenül.

 A szervezet adatai alapján az itt azonosított süllyedések több mint nyolcvan százaléka a felszín alatti vizek kitermelése miatt következett be. Ahogy fogalmaztak, „a föld- és vízkészletek növekvő mértékű fejlesztése azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a már meglévő földsüllyedési problémákat, és újakat indít el”.