Összefogott a három nagy konzolgyártó

gamer gamepad játékvezérlő videojáték playstation xbox
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Azonos elvek alapján kezelik majd az online játékosokat.
Vágólapra másolva!

Több paradigmaváltás is történt az elmúlt években a videojátékok piacán, az egyik legjelentősebb mind közül a különböző hardveres platformokon játszók összeeresztése a többjátékos módokban. Korábban akik például Xbox konzolra vettek meg egy játékot, azok csak más xboxosok ellen játszhattak, azonban a keresztplatformos multiplayernek köszönhetően a megfelelő játékokban már keveredhetnek a PC-t, PlayStationt, Nintendo Switchet és Xboxot használók.

A kép csak illusztráció Forrás: Felix Lichtenfeld / Pixabay

A kezdeményezéssel az Xbox-üzletág vezetője állt elő pár éve, számítógépes körökben pedig azonnal támogatásra talált az ötlete. Ezzel szemben a Sony és a Nintendo sokáig ellenezték az elképzelést, csak a játékosbázisaik és a média nyomására voltak hajlandóak többé-kevésbé beadni a derekukat.

Az ellenkezésüknek nem pusztán technikai okai voltak, az üzleti aggodalmak egyikét az online játékélmény felügyelete jelentette: a gamereknek az összes játékplatformon némileg eltérő szabályokat kell betartaniuk az online játék során, plusz általánosságban véve problémát jelenthet, ha egy másik platformon játszót kell jelenteni a nem elfogadható viselkedése miatt.

„Szerződésünk van a nálunk internetes játékokba merészkedőkkel, hogy megpróbálunk vigyázni rájuk, amíg a PlayStation univerzumában vannak. Nagy óvatossággal kell eljárnunk, sok esetben gyermekeket érhetnek olyan élmények, amelyeket nem áll módunknak követni és kezelni" – magyarázta még 2017-ben a Jim Ryan PlayStation-főnök, hogy a Sony miért nem kívánja támogatni a kezdeményezést.

A probléma megoldása érdekében most szövetségre lépett a Microsoft, a Sony és a Nintendo, a közös bejelentésük szerint harmonizálni fogják a többjátékos módokban játszókra vonatkozó szabályokat, eljárásokat és büntetési tételeket. Ez jelentősen növeli majd az átláthatóságot a gamerek és a moderátorok számára, egyszerűbbé teszi a problémás játékosokkal való leszámolást.

Egyelőre nem világos, hogy a cégek pontosan milyen változtatásokat vezetnek be a szabályzataikban a harmonizáció során.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!