A világ legveszélyesebb pályáján autózta élete legjobbját Tassi Attila

AUTO - WTCR NURBURGING 2019 Nordschleife allemagne auto championnat du monde circuit course cup europe fia motorsport tourisme wtcr AZCONA Mikel, (ESP), PWR Racing,cupra TCR, portrait TASSI Attila, (HUN), Kcmg, Honda Civic Type R TCR, portrait CECCON Kevi
AZCONA Mikel, (ESP), PWR Racing,cupra TCR, portrait TASSI Attila, (HUN), Kcmg, Honda Civic Type R TCR, portrait CECCON Kevin, (ITA), Team Mulsanne, Alfa Romeo Giulietta TCR, portrait during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Nurburgring, Nordschleife, Germany from june 20 to 22 - Photo Gregory Lenormand / DPPI
Vágólapra másolva!
Első túraautó-világkupás évének legjobb időmérője után legjobb WTCR-versenyeredményét is megszerezte Tassi Attila. A KCMG fiatal magyar pilótája a harmadik helyről indulhatott a WTCR nürburgringi fordított rajtrácsos futamán a Hondával, és a háromkörös verseny végén ötödikként intette le a zászló. Michelisz Norbert a hatodik helyről indulva végül nyolcadik lett, de megőrizte összetettbeli második helyét. A főfutam már nem alakult ilyen jól a magyaroknak.

Kis ideig kérdéses volt, hogy egyáltalán indulhat-e a harmadik helyről Tassi, mivel az időmérőn a Code 60-as szabály megsértése miatt tíz rajthelyes büntetést kapott. A hátrébb sorolást azonban végül az első futamon érvényesítették a versenybírák, így az alig húszéves pilóta megtarthatta élete legjobb WTCR-es rajthelyét.

Kevin Ceccon (balra), Tassi Attila (középen) és Mikel Azcona (jobbra), a WTCR újoncai, akik mind most először versenyeznek a Nürburgringen Forrás: Gregory Lenormand / DPPI/Gregory Lenormand

A nürburgringi fordított rajtrácsos futam rajtját azonban nem kapta el jól, Frederic Vervisch megelőzte, de végig tudta tartani a tempót az élmezőnnyel, a végén pedig ötödikként ért célba. A hatodik helyről induló Michelisz Norbert szintén a start utáni tülekedés áldozata lett a BRC Racing Team Hyundaiával, de sikerült egyben tartania az autót a kora délután kezdődő főfutamra. Tassihoz hasonlóan kiegyensúlyozott autózással ment végig a háromkörös versenyen, melyen végül nyolcadik lett.

A pénteki nyitófutamon briliánsat előző Rob Huff szombati manővere nem sült el jól, Gabriele Tarquinivel akadt össze, darabokra törve a Volkswagen Golf mindkét első futóművét, így a brit világbajnok biztosan nem áll rajthoz a 12.20-kor kezdődő főfutamon, ami azért lehet különösen fájó neki és a csapatnak is, mert a második helyről indult volna.

Rob Huff pénteken előbb az egymással viaskodó Girolamit és Vervischt előzte meg szemfülesen, majd újra Girolamival akadt össze:

Dobogóesély lett oda a főfutamon

Michelisz Norbert a hétvége zárófutamán a negyedik helyről indult, de egy rajtkocka üresen maradt előtte, mivel onnan Rob Huff rajtolt volna. A rajt után a BRC magyarja megtartotta harmadik helyét, jól fordult, de a mellette érkező Vervisch nagy erővel nekivágta az autóját. A Hyundai komolyan megsérült az ütközés után, előbb csak szemmel láthatóan lassulni kezdett, majd be is fejezte a versenyt a boxban.

Tassi Attila egy darabig szépen tartotta magát a negyedik helyen, de nagyjából a táv felénél elfüstölt a motorja, így ő sem tudott tovább küzdeni a dobogóért. A futamot a pole pozícióból rajtoló Benjamin Leuchter nyerte, Frederic Vervisch lett a második, Esteban Guerreri a harmadik.

Összetettben Esteban Guerrieri 214 ponttal áll továbbra is az élen, Michelisz a második 169 ponttal. A WTCR július első hétvégéjén a portugál utcai pályán, Vila Realban folytatódik.