Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a héten 23-ról 26 fősre emelheti a nyári németországi kontinensviadalon résztvevő válogatottak keretének nagyságát.

 Az UEFA válogatott versenyekért felelős bizottsága a PA hírügynökség értesülései szerint már megszavazta, hogy az Eb-re 26 fős keretekkel utazhassanak a résztvevő csapatok, ugyanakkor ezt a döntést a végrehajtó bizottságnak is jóvá kell még hagynia.

Magyarország - Koszovó, 2024. március 26., barátságos mérkőzés, foci, Puskás Aréna, meccs
A magyar labdarúgó-válogatott kezdője Koszovó ellen
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo / Fotó: Polyák Attila - Origo

A június 14-én rajtoló németországi eseményre eredetileg minden szövetségi kapitány 23 játékost - köztük három kapust - nevezhetett volna, ugyanakkor az előző Eb-n - a koronavírus-járványra hivatkozva - a válogatottak keretét 26 futballista alkotta, ahogyan a 2022-es világbajnokságon is.

A márciusban játszott válogatott mérkőzések során a hollandokat irányító Ronald Koeman abszurdnak nevezte, hogy csak 23 játékost lehet nevezni a tornára, egyúttal jelezte, német kollégája, Julian Nagelsmann is egyetért vele. Az angol csapatot vezető Gareth Southgate ennyire egyértelműen nem foglalt állást, de azt mondta, sokkal nehezebb lenne 23 játékost kiválasztani, mint 26-ot.

Ez a dilemma persze nem csak a sztárcsapatokat érinti, hiszen 

például Marco Rossinak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának is hasonló dolgok miatt főhet a feje.

 A szakembernek minden bizonnyal nagy könnyebbséget jelentene, ha hárommal több játékost vihetne magával a tornára, és több focista számára is újra felcsillanna az Eb-szereplés lehetősége. A korábban számításba vett, de az elmúlt években a kerettől távolabb kerülő labdarúgókról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A sorozatban harmadszor Eb-résztvevő magyar válogatott a házigazda németekkel, valamint a svájciakkal és a skótokkal szerepel azonos csoportban.  A mieink Svájc ellen kezdik meg a szereplésüket június 15-én kezdik meg a szereplésüket Svájc ellen Kölnben, hogy aztán a folytatásban előbb Németországgal (június 19.), végül Skóciával (június 23.) találkozzanak egyaránt Stuttgartban. 

Kapcsolódó cikkek: