Vágólapra másolva!
Sok olyan labdarúgó létezik, aki már túl van pályafutása csúcsán, de az aktív karrierjét nem fejezte még be. Jellemzően hazájuk bajnokságába igazoltak vissza a korábbi világsztárok, de akad, aki ennél is váratlanabb helyen tölti az utolsó profi éveit. Bajnokok Ligája-győztes focistáktól világ- és Európa-bajnok játékosokig – mutatjuk a listát!

A givemesport.com az összeállítása elején kiemeli, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is azok közé tartozik, akik már elértek gyakorlatilag mindent az európai klubfutballban, és így igazoltak 35 éves koruk után más kontinensre. Az esetükben azonban szinte minden futballkedvelő tudja, hogy a szaúd-arábiai al-Nasszr és a floridai Inter Miami csapatában játszanak. Ugyanakkor vannak kevésbé ismert, de szintén világklasszisok közé sorolt labdarúgók, akikről sokan azt hihetik, hogy már visszavonultak, miközben még mindig aktívan játszanak – valahol.

al-Nasszr, Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo 39 évesen a szaúdi al-Nasszr játékosa
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Jo (Amazonas, 36 éves)

A Konföderációs-kupa-győztes és olimpiai bronzérmes, 20-szoros brazil válogatott Jo a tinédzserkorszaka végén a CSZKA Moszkva csapatában vált ismertté, majd 21 éves korában leigazolta őt a Manchester City, amellyel FA-kupát nyert. Az angliai korszakában mégis az Evertonban, kölcsönben játszott több meccset, később pedig a Galatasarayban, majd brazil csapatokban játszott. Igazolt azonban az Egyesült Arab Emirátusokba, Kínába, Japánba és Szaúd-Arábiába is, majd ugyan tavaly februárban úgy tűnt, visszavonul, idén januárban visszatért hazájába, a másodosztályú Amazonas csapatába.

Vágner Love (Atlético Goianiense, 39)

A kétszeres Copa América-győztes Vágner Love honfitársához, Jóhoz hasonlóan a CSZKA Moszkva csapatában robbant be a köztudatba. A különc frizurájáról, cseltudásáról és életerős lövéseiről is ismert csatár a 2008-09-es UEFA-kupa gólkirálya volt, és csak 2013-ban távozott Oroszországból. Ezután főként Brazíliában futballozott a szintén 20-szoros válogatott focista, de megfordult a Monaco csapatánál, Törökországban, Kínában, Dániában és Kazahsztánban is. Vágner Love idén januártól a brazil élvonalba frissen feljutott Atlético Goianiense játékosa.

Lukas Podolski (Górnik Zabrze, 38)

Az 1. FC Kölnben megismert, de a Bayern Münchenben világklasszissá vált, lengyel származású Lukas Podolski 2012-ben távozott Németországból. Ezután futballozott az Arsenalban, az Internazionaléban és a Galatasarayban is, mielőtt 2017-ben Japánba szerződött. Négy éve azonban visszatért Törökországba, majd 2021-ben Podolski úgy döntött, Lengyelországban is kipróbálja magát. A világbajnok, 130-szoros válogatott német csatár legendás bal lábát azóta a Górnik Zabrze szurkolói foglalják imába, mert olykor még most is bombagólokra képes.

Milan Baros (FK Vigantice, 42)

A 2004-es Európa-bajnokság gólkirálya, a 2005-ben Bajnokok Ligája-győztes Liverpool csatára. A cseh Milan Baros a korábban említett nevekhez hasonlóan később megfordult Anglia mellett Törökországban is, a 93-szoros válogatott csatár viszont 2013 óta hazájában futballozik. Már túl van a negyvenedik életévén, Milan Baros viszont továbbra is aktív, és jelenleg nevelőklubja, a Vigantice harmadosztályú csapatát erősíti.

Nani (Adana Demirspor, 37)

A 112-szeres portugál válogatott Nani 2016-ban a magyar válogatott ellen is pályára lépett a csapata számára trófeával záruló Európa-bajnokságon. Ekkorra viszont mégis túl volt a legsikeresebb évein a szélső, aki Cristiano Ronaldóhoz hasonlóan a Sportingtól került a Manchester Unitedhez, amellyel 12 címet, köztük Bajnokok Ligája-elsőséget is összegyűjtött. Később is játszott még a Sportingban, ahogy a Fenerbahce, a Lazio és a Valencia csapatánál is megfordult. Nani az Egyesült Államokban, Ausztráliában, sőt Velencében is kipróbálta magát az elmúlt években, milőtt tavaly visszatért Törökországba, az Adana Demirspor csapatába.

Ragnar Klavan (JK Tallinna Kalev, 38)

Baros mellett egy másik exliverpooli is szerepel a listán, méghozzá a 129-szeres észt válogatott középhátvéd, Ragnar Klavan. A védő sokáig Hollandiában futballozott, majd 2012 és 2016 között a német Augsburgba igazolt, mielőtt a Liverpoolhoz került. Az angolokkal BL-döntőt játszott, de két év után távozott az olasz Cagliariba. Klavan végül 2021-ben szerződött haza, előbb a Paide Linnameeskond, majd a szintén élvonalbeli Tallinna Kalev csapatához – tavaly nyár óta utóbbi klub focistája.

Kagava Sindzsi (Cerezo Osaka, 34)

A Borussia Dortmund és a Manchester United szurkolóinak is ismerős lehet az Ázsia-kupa-győztes japán középpályás, hiszen mindkét klubban éveket töltött el. 2019-ben aztán véget ért Kagava Sindzsi második dortmundi korszaka is, ezután a spanyol Real Zaragoza, a görög PAOK Szaloniki és a belga Sint-Truiden volt a karrierjének útja, mielőtt tavaly hazája élvonalába, a Cerezo Oszaka nevű klubhoz igazolt a 97-szeres válogatott focista.

Arturo Vidal (Colo-Colo, 36)

A chilei Arturo Vidal még 2007-ben hagyta el hazája, a Colo-Colo csapatát, hogy Európában, a Bayer Leverkusen csapatában próbáljon szerencsét. A középpályás ezután a Juventus, a Bayern München, a Barcelona, az Internazionale és a Flamengo focistája is volt, mindegyik klubbal több trófeát is nyert, a válogatottat pedig 142-szer segítette, többek között két Copa Américához is. Idén nyáron azonban Vidal Brazíliából visszatért Chilébe, a korábbi csapatához. A 36 éves focista becenevéhez, az Artúr királyhoz méltó fogadtatást kapott a 35 ezer szurkolótól: helikopterrel landolt az Estadio Monumental David Arellano gyepén, majd lóháton ment egy kört, palásttal a hátán, koronával a fején és egy karddal a kezében.

Roque Santa Cruz (Libertad, 42)

Vidalhoz hasonlóan egy másik, sokat megélt dél-amerikai focista tért haza a pályafutása utolsó éveire. A paraguayi csatár, Roque Santa Cruz a Bayern München csapatából lehet ismerős a többségnek, a bajoroknál eltöltött 8 év alatt szerzett 13 trófea (köztük egy BL-győzelem) miatt. A 112-szeres válogatott focista 2007-ben Angliába igazolt, ahol a Blackburn Rovers és a Manchester City játékosa is volt, de a spanyol Betis és Málaga, valamint a mexikói Cruz Azul csapatában is szerepelt. 2016-ban szerződött haza, majd miután öt évet eltöltött a rekordbajnok Olimpiánál, 2022-ben az ország jelenlegi legjobb csapatához, a Libertadhoz került.

Salomon Kalou (Arta/Solar7, 38)

Roque Santa Cruzhoz hasonlóan Salomon Kalou-t is egy klubhoz köti a legtöbb fociszurkoló: a 93-szoros elefántcsontparti válogatott szélső 2006 és 2012 között volt a Chelsea játékosa, amellyel Bajnokok Ligáját, Premier League-et, FA-kupát, Ligakupát és Community Shieldet is nyert. A 2015-ben Afrikai Nemzetek Kupáját is elhódító Kalou ezután a Lille-hez, majd a Hertha BSC-hez igazolt, és a berlinieknél is éveket töltött el. A csatár azonban Németországból távozva sem vonult vissza: előbb a brazil Botafogóhoz került, majd 2022-től a dzsibuti Arta/Solar7 nevű csapat játékosa.

Santi Cazorla (Real Oviedo, 39)

Santi Cazorla neve is leginkább egy klubhoz, a Villarrealhoz köthető, a kétszeres Európa-bajnok spanyol középpályás ugyanis három különböző alkalommal is éveket töltött el a csapatnál. A csapattal Intertotó-kupa-győztes Cazorla emellett az Arsenallal ért el nagy sikereket (két FA-kupa, két Community Shield), de a katari al-Szadd klubjával bajnoki címet is ünnepelhetett a pályafutása során. A nagy technikai tudású, 81-szeres spanyol válogatott focista tavaly hazatért a Közel-Keletről, méghozzá a másodosztályú Real Oviedo.

Kapcsolódó cikkek