Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) 52 ezer euróra (20 millió forint) és egy zárt kapus hazai mérkőzésre megbüntette a Román Labdarúgó-szövetséget a Koszovó elleni Eb-selejtezős botrány után.

Mint ismert, a Románia-Koszovó mérkőzés negyedóra játék után félbeszakadt, miután a román szurkolók uszító transzparenssel üzentek a vendégeknek.

A találkozó elején a román szurkolók folyamatosan "Szerbia, Szerbia" rigmussal hergelték a koszovóiakat, majd a 15. percben a játékvezető az öltözőbe küldte a csapatokat, amikor a pirotechnikai eszközöket is használó románok kifeszítettek egy "Besszarábia az Románia, Koszovó az Szerbia" feliratú transzparenst – ezzel is utalva arra, hogy Románia nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Ez üzenték a román szurkolók: Besszarábia az Románia, Koszovó az Szerbia Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A találkozó után az UEFA fegyelmi eljárást indított a Román Labdarúgó-szövetség ellen. A román szövetséget öt vádpontban vádolták: provokatív, sértő üzenetek (illegális transzparensek, nemcsak "Koszovó Szerbia", hanem "Besszarábia Románia" is), rasszista viselkedés, tűzijáték, pályára dobálás és közösségi terek elfoglalása.

A találkozó után egyébként az egyik legismertebb román sportlap Magyarországra mutogatott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) esetleges büntetésével kapcsolatban. A román sport.ro szerint ugyanis a magyar válogatottat is meg kellett volna büntetni a márciusi, Észtország elleni felkészülési meccsen kifeszített Nagy-Magyarország-jelkép miatt, amelynek a meccs előtt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) engedélyezte a használatát a Puskás Arénában.

Az UEFA ítélete szerint a Román Labdarúgó-szövetségnek 52 ezer eurót (20 millió forint) kell fizetnie, mellette pedig a soron következő hazai Eb-selejtezőt zárt kapuk mögött kell megrendeznie.

Mindent egy helyen az Eb-ről