Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Podgoricában egy helyenként kőkemény meccsen gól nélküli döntetlent játszott  Montenegró ellen. Ez az eredmény azt jelenti, hogy egy fontos pontot hoztunk el egy nagy rivális otthonából és továbbra is kijutó helyen állunk a csoportban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Podgoricából.

Rázós menet várt a magyar válogatottra Podgoricában: az a Montenegró volt ugyanis az ellenfél amelyik ellen a két csapat eddigi három egymás elleni barátságos meccsén egyszer sem sikerült még nyerniük a mieinknek. A 2008-as budapesti 3-3-as döntetlen mellett két 2-1-es vereség csúfítja a mérleget, mindkettőt a podgoricai Városi Stadionban szenvedtük el, ott, ahol szombaton már tétmérkőzésen állt fel egymással szemben a két tizenegy.

Bár a papírforma - a mieink a 33., míg a hazaiak a 69. helyen állnak a világranglistán - alapján, lehettünk kicsit bátrabbak, és Marco Rossi szövetségi kapitány is azon az állásponton volt, hogy győzni kell szombat este.

Ezzel ugyanis gyakorlatilag leszakítanánk egy fontos riválist az első két, Európa-bajnoki részvételt jelentő hely megszerzéséért folytatott versenyből.

A magyar csapat összeállításában nem volt meglepetés, Marco Rossi a jól megszokott felállásban küldte pályára a csapatot, amelybe visszatért a sérüléséből felépült Callum Styles.

Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla, Nagy Á., Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Ádám M.

A magyar csapat félig-meddig hazai pályán játszatott, ugyanis alig voltak kevesebben a magyar drukkerek, mint a hazaiak, a tábor talán még nagyobb is volt.

Első félidő

A várakozásokkal szemben kissé rozsdásan és idegesen kezdett a magyar válogatott, amitől belelkesültek a hazaiak, akik a 7. percben kapufáig jutottak, egy jobboldali beadás után Nagy Ádám fejelt bele a labdába, ami a felső lécen csattant, a kipattanót aztán Lang Ádám eltakarította.

Az első magyar lehetőségre a 10. percig kellett várni, akkor Szoboszlai Dominik 25-27 méterről kapura küldött szabadrúgása ment 3-4 méterrel mellé, a következő percekben Szalai Attila fejesében már több volt a veszély, de kaput ő sem talált.

Ha Mirko Vucsinevics korábban azt mondta, hogy "túlságosan jó fiúk a mai focisták", akkkor honfitársai rácáfoltak, ugyanis keményen osztották a mieinket, az első negyedórában volt néhány brutális belépő. Tegyük hozzá, a mieink sem nagyon maradtak adósak.

Egyáltalán nem volt rossz iramú a mérkőzés, azt mondjuk nem bántuk volna, ha többet van a labda a mieinknél, és inkább az ellenfél kapuja előtt adódnak a helyzetek. A 27. percben a hazaiak csapatkapitánya, és talán legnagyobb sztárja, Sztevan Jovetics mutatta meg, miért játszott fénykorában a Fiorentinában, a Manchester Cityben és az Interben: gyönyörűen fordult le a védőjéről, és 12 méterről leadott lövése centikkel kerülte el Dibusz kapuját. A magyar kapus bizony aligha érte volna el a labdát, ha kicsivel beljebb megy...

Lang Ádámnak (b) többször is meggyűlt a baja Sztevan Joveticcsel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 33. percben Sallai Roland lőtt 26 méterről, nem volt tiszta lövőhelyzet, de neki onnan már vállalnia kell, és nem is sokkal ment a labda a léc fölé.

A következő percben Szoboszlai kapott az arcába egy montenegrói könyököst,

miután kiosztott egy kötényt Igor Vujacsicsnak, a tettes meg is kapta a jogos sárga lapot.

Nem igazán találtuk a ritmust, a támadóinkat szinte egyáltalán nem tudtuk megjátszani, Ádám Martinnak egyetlen csúsztatása volt a tizenhatoson belül, ugyanígy Szoboszlai Dominik és Sallai Roland sem tudott igazán közel kerülni a hazai kapuhoz.

Szoboszlai Dominik nem tudott helyzetbe kerülni az első félidőben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A félidő utolsó perceiben azért Kerkez Milosnak volt egy lövése 19 méterről, Willi Orbán pedig fejjel küldte vissza a kapu felé a labdát jó 20 méterről tapsra ragadtatva a magyar tábort.

Második félidő

Marco Rossi nem változtatott a szünetben - pedig talán lett volna rá oka -, de öt játékosunk folyamatosan melegített, azaz várható volt, hogy, ha nem változik a játék képe, a magyar kapitány kénytelen lesz cseréni.

Az 54. percben Dibusznak egy félpályáról kapura küldött labdára kellett vetődnie a 11-es pont magasságában,

ami jól mutatta, hogy a hazaiak nem voltak híján az önbizalomnak.

Nagy Ádámnak (fehérben) ezúttal is rengeteg párharcot kellett megvívnia a középpályán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az 59. percben látta úgy végül Rossi, hogy eljött az ideje a változtatásnak: Sallai és Ádám Martin helyett Csoboth Kevin és Varga Barnabás érkezett. Különösen az NB I gólkiráyának beállása jelenthetett változást, aki sokkal mozgékonyabb, mint az Ulszan támadója.

Ehhez képest a 63. percben Szoboszlai lövését kellett védenie Mijatovicsnak, és ebben az időszakban már valóban aktívabb volt a magyar csapat támadásban, többet volt nálunk a labda, és gyakrabban jutottunk el a hazai kapu előterébe.

Talán arra gondoltunk, hogy a montenegróiak ellenünk is úgy járnak, mint tették a szerbek ellen, amikor a meccs utolsó tíz percében kapták mindkét gólt.

Nem tudjuk, hogy mi járhatott Rossi fejében, de 72. percben Styles helyére érkező Kalmár Zsolt beállásával még támadóbb lett a magyar középpálya.

A magyar szurkolók nem tűntek csalódottnak Forrás: Origo

Igazi fölényt azonban továbbra sem tudtunk kiharcolni, viszont már szorultunk be a saját térfelünkre, sőt a hazai tizenhatos közelében passzolva "hergeltük" a hazai szurkolókat.

A ráadásban még kaptunk egy szabadrúgást, amit 27 méterről Szoboszlai tekert középre, de helyzet nem lett belőle.

A magyar válogatott a 0-0-s döntetlennel a céját elérte, pontot hozott el egyik komoly riválisa otthonából. Folytatás kedden 20.45-kor Litvánia ellen a Puskás Arénában.

Eredmény, Európa-bajnoki selejtező:
Montenegró-Magyarország 0-0
Podgorica, Városi Stadion 6 ezer néző

Montenegró: Mijatovic - Tomasevics, Szavics, Vujacsics - Vukcsevics, Jankovics, Szavicsevics (Loncar 82.), Scsekics (Rajcskovics 61.), Vesovics (Vukcsevics 72.)- Krsztovics (Oszmajics 72.), Jovetics (Haksabanovics 83.)

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai – Bolla (Botka E. 88.), Nagy Á., Styles (Kalmár 72.), Kerkez – Sallai (Csoboth 59.), Szoboszlai – Ádám M. (Varga B., 59.)