Vágólapra másolva!
A november eleje óta szünetelő Bajnokok Ligája a nyolcaddöntőkkel tért vissza és nem is akármilyen párosítással. A Paris Saint-Germain a Bayern München csapatát fogadta Párizsban, amely kissé csalódást okozott, és hazai pályán 1-0-ra kikapott. A játéknap másik meccsén is egy gól esett, az AC Milan 1-0-ra nyert a Tottenham ellen.

A PSG és a Bayern közelmúltjából ki kell emelni a 2020-as BL-döntőt, amikor a koronavírus-járvány miatt augusztusban rendezett meccsen nyert 1-0-ra a Bayern. A két sztárcsapat, a 2020/2021-es idény negyeddöntős párharcából a PSG ment tovább, miután Münchenben 3-2-re győzött, majd a visszavágón 1-0-ra maradt alul Párizsban, így az idegenben szerzett góloknak köszönhetően bejutott a legjobb négy közé.

Christophe Galtier csapata két vereséggel érkezett a kedd esti meccsre, a kupában az Olympique Marseille-jel, a bajnokságban pedig a Monacóval szemben maradtak alul. A csapat egyik legnagyobb sztárja, a 2018-ban világbajnok Kylian Mbappé sérülés miatt csak a kispadon kezdett, de ott volt a kezdőben az OM ellen megsérült friss vb-győztes Lionel Messi.

A 32-szeres német bajnok Bayern a téli szünet után sorozatban három 1-1-es döntetlent játszott a Bundesligában, aztán viszont zsinórban három győzelmet aratott. Münchenben főleg Manuel Neuer sérülése és a vezetőkkel kapcsolatos nyilatkozata volt a téma.

A PSG a Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Sergio Ramos, Nuno Mendes – Zaire-Emery, Verratti, Danilo Pereira, Carlos Soler – Messi, Neymar tizeneggyel kezdett, míg a túloldalon a Sommer – Cancelo, Upamecano, De Ligt, Pavard – Kimmich, Goretzka – Sané, Musiala, Coman – Choupo-Moting csapattal kezdett.

A Bayern az Intert és a Barcát előzte meg a csoportjában, míg a PSG meglepetésre a Benfica mögött lett a második a csoportjában.

Mindkét csapat vezeti saját bajnokságát, de ezt a meccset a Bayern kezdte jobban, sokat birtokolta a labdát Nagelsmann csapata, az első öt percben szinte labdához sem ért a PSG. A Bayern fölénye ellenére komolyabb helyzetet nem tudott kialakítani, míg a túloldalon Messi és Neymar próbált beindulni gyors kontrák révén.

A 20. percben Neymar maradt a földön, miután Pavard könyöke érte el a brazil állát, de Michael Oliver nem fújt, megvárta, míg szép lassan „felépül" Neymar. A 26. percben újra Neymar került a földre, Pavard ezúttal sárga lapot is kapott a belépőért.

Neymar és Benjamin Pavard többször is össecsapott az első félidőben Forrás: AFP/Franck Fife

A 27. percben a meccs addigi legszebb akciója végén Musiala kerülhetett volna ziccerbe, de Ramos bravúrosan szerelte, a szöglet után pedig Coman bombázott az égbe. A Bayern később is távoli lövésekkel próbálkozott, a félidő hajrájában Kimmich lövését kellett védenie a jobb alsó előtt Donnarummának.

Az utolsó percben Messi harcolt ki egy szabadrúgást, amit ő maga végzett el, de a sorfalon sem jutott túl a labda. Az első félidőben a Bayern 10, a PSG 1 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel.

Messi és Neymar a szabadrúgás előtt Forrás: AFP/Franck Fife

Mindkét csapat cserélt a félidőben, Hakimi helyére Kimpembe érkezett a PSG-ben, a túloldalon Cancelót váltotta Alphonso Davies.

A második félidő elején rákapcsolt a PSG, első szögletét is elvégezhette a meccsen, ennek ellenére a Bayern szerezte meg a vezetést.

Az 53. percben a csereként beállt Davies beadása után belsőzött kapásból a PSG kapujába Kingsley Coman.

Donnarumma képtelen volt kézzel leérni a labdára. Coman, a PSG korábbi játékosaként szimpatikusan nem ünnepelte a találatát.

Kingsley Coman újra gólt szerzett a PSG ellen Forrás: AFP/Franck Fife

Galtier pár perccel később beküldte Kylian Mbappét és Fabian Ruizt is, nem volt már mire várni. A 62. percben Choupo-Moting lőhetett volna újabb gólt, akrobatikus mozdulattal lőtt kapura, de Donnarumma védeni tudott.

Pár perccel később a kameruni támadó lövését piszkálta a kapufára Donnarumma, a szöglet után pedig Pavard fejesét tornázta ki az olasz kapus.

A 70. percben Coman felrúgásáért kapott sárát Kimpembe, majd Mbappé léphetett ki ziccerben, de Sommer védeni tudott. A kipattanó után Neymar is lőtt, de ezt is védte, majd Mbappé elé került a labda, de a francia már lesről, így hiába talált a kapuba.

A Bayernnek később le kellett cserélnie Comant, beállt Thomas Müller és Gnabry is az utolsó 15 percre.

Egy darabig úgy tűnt, hogy egyenlített a PSG, de Mendes beadása után hiába lőtt a kapuba Mbappé, a portugál lesről indult a passz előtt. Később Mendes újabb beadását Messi lőhette kapura, de blokkoltak előtte, majd egy szabálytalanságért Neymar kapott sárga lapot.

Kylian Mbappé csereként beállva adott új lendületet csapatának Forrás: AFP/Franck Fife

A hosszabbítás pillanataiban Pavard kapta meg második sárgáját, amiért a tizenhatos oldalánál felrúgta Messit, így ő biztosan kihagyja majd a visszavágót.

Az emberhátrány az eredményre már nem volt hatással, 1-0-ra nyert a Bayern München Párizsban, így előnyből várhatja a hazai visszavágót.

A játéknap másik meccsén az utóbbi időben nagyon gyenge teljesítményt nyújtó, olasz bajnoki címvédő AC Milan látta vendégül a Tottenham Hotspurt. A Milan január 4. után - egészen péntekig - nem nyert mérkőzést sem a Serie A-ban, sem pedig az Olasz Kupában, ahonnan búcsúzott is a nyolcaddöntőben, közben pedig a Szuperkupa-trófeát is elbukta. A Spurs hétvégén 4-1-re kikapott a bajnokságban a Leicester Citytől.

A Milan a Tatarusanu – Thiaw, Kalulu, Kjaer, Hernandez – Saelemaekers, Krunic, Tonali – Diaz, Giroud, Leao csapattal kezdett, míg a Tottenham a Forster – Emerson, Romero, Dier, Lenglet -Perisic, Sarr, Skipp, Kulusevski – Kane, Szon összeállításban lépett pályára.

A Milan kisebb meglepetésre már a 7. percben vezetést szerzett. Theo Hernández lövése pattant ki Forsterről, majd Brahim Díaz egy kisebb kavarodás után a kapuba tudta fejelni a labdát. Előbb a lövését hatalmas bravúrral védte a kapus, de az újabb kipattanó után már ő is tehetetlen volt.

Brahim Diaz korai góljával szerzett vezetés az AC Milan Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Tottenham a félidő végén próbálkozott többször is, egy akció végén Harry Kane a lécet találta el, de korábban Szon már lesről indult. Az angol csatárnak később volt még egy veszélyes fejese is, de gólt nem tudott szerezni.

A második félidőben hajtott a gólért a Tottenham, miközben a Milan inkább már kontrázni próbált, De Ketelaere fejese révén a Milan került közelebb az újabb gólhoz, majd Thiaw is gólt szerezhetett volna fejjel, de ezt is megúszta a Spurs, amely hazai pályán javíthat majd.

A visszavágókat március 8-án rendezik majd.