Élő:
Vágólapra másolva!
Megint döbbenetes politizálásba kezdett az UEFA, az európai futballszövetség. Megtiltotta, hogy a magyar válogatott meccsein a történelmi jelképnek számító Nagy-Magyarország térképet használják. Ugyanez az UEFA tűri a térdeléses bohóckodást és a szivárványos LMBTQ-propagandát.  

Az UEFA politikai tartalmú üzenetnek nyilvánította a nemzeti összetartozás egyik szimbólumát, a történelmi Nagy-Magyarország térképét ,amelynek szerinte nincsen helye a futballrendezvényein. A magyar szövetségnek nincs mozgástere a kérdésben, alkalmazkodik a UEFA állásfoglalásához – írta a Magyar Nemzet.

A nemzetközi színtéren, kiemelten a válogatott mérkőzéseken az UEFA és a FIFA ellenőre értelmezheti úgy, hogy ezek a jelképek politikai üzenetet hordoznak, provokatív szándékkal.

Ezért ilyen esetekben az alkalmazott szabályzatok alapján megbüntethetik az MLSZ-t, amely kénytelen lenne továbbhárítani a szurkolóra a nem engedélyezett molinó kihelyezése miatt kiszabott büntetést

– reagált a Magyar Labdarúgó-szövetség, amely arról nem adott egyértelmű tájékoztatást, hogy a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálak és egyéb ruházat is a tiltott kategóriába tartozik-e, vagy csak a zászlók és a molinók.

Forrás: Getty Images/Kai Pfaffenbach

Az UEFA döntése azért is botrányos, mert azért nem bünteti a szövetségeket, ha az ellenfél himnuszát sportszerűtlenül kifütyülik (ahogy azt az angolok teszik például), és engedi a térdeléses bohóckodást is, amely egy amerikai politikai jelkép, egy agresszív, militáns, rasszista szervezet, a Black Lives Matter akciója. Ugyanígy az LMBTQ-propagandát is szabadon lehet folytatni a stadionokban.