Vágólapra másolva!
A biztos részvételt jelentő első és a pótselejtezőt érő második hely szempontjából kulcsfontosságú mérkőzéssel kezd a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezők európai nyitányán, Marco Rossi csapata ugyanis a lengyel nemzeti csapatot fogadja csütörtökön 20.45-kor a Puskás Arénában. A találkozót megelőzően Marco Rossi szövetségi kapitány, és a MOL Fehérvár támadója, Nikolics Nemanja beszélt a várakozásairól a szerdai online sajtótájékoztatón.

Az első két helyre a csoportfavorit angolok mellett a lengyelek és a magyarok pályáznak, utóbbi két együttes pedig éppen egymással csap össze csütörtökön a Puskás Arénában. A vendégek kerete mindenképpen erősebb, már csak Robert Lewandowski személye miatt is. A Bayern München csatárát 2020 legjobbjának választották, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Bayern München százszázalékos teljesítménnyel diadalmaskodott a Bajnokok Ligájában. Az ő semlegesítése lesz a legfontosabb a magyarok számára, akiknek helyzetét segíti, hogy a két legjobb belső védője, Willi Orbán és az átigazolása után a Fenerbahcéban is remeklő Szalai Attila egyaránt jó formában van.

Az Origo kérdésére elmondta a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi, nem lesz egyszerű megállítani a Bayern világklasszisát.

„Nem hiszem, hogy én lennék a legjobb edző, aki az elmúlt években Lewandowski ellen készítette fel a csapatát. A világ egyik legjobb játékosa és góllövője.

Persze rajta kívül is akadnak bőven klasszisok, mint például Zielinski, de sok embert említhetnék még. Nem véletlen, hogy a lengyelek a 19. mig mi a 40. helyen állunk a FIFA-világranglistán.

Megvannak a terveink Lewandowski megállítására is, az már más kérdés, hogy ez mennyire tudjuk majd átültetni a gyakorlatba"

- árulta el lapunk kérdésére az olasz szakember.

Marco Rossi nehéz meccsre számít a lengyelek ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar csapat önbizalommal várhatja a találkozót, mivel tavaly ősszel erősebbnek vélt riválisokkal szemben is felvette a küzdelmet, sőt több esetben le is győzte azokat, így a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióból feljutott az élvonalba. Rossi szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy mi lennénk az esélyesebbek.

így nem tudom előre megmondani, milyen felállásban játszanak majd.

Két forgatókönyvre is készültünk, akár három, akár négy védővel állnak majd fel, nem okoz majd meglepetést.

Ötletek és elképzelések mindig vannak, csak az a kérdés, hogy ezt a pályán meg tudjuk-e valósítani" – mondta a magyar kapitány, aki a sérültekkel kapcsolatban elárulta,

hogy Kecskés Ákoson kívül mindenki jó állapotban van a keretben,

még Nagy Ádám is, aki nemrég fejsérülést szenvedett. A sérülése előtt nagyon sokat volt pályán a Bristolban, már azóta csak tíz perceket kapott, ennek az az oka, hogy különböző protokollokat kellett betartania. Szalai Ádámmal kapcsolatban kiemelte, hogy bár a Mainz utolsó meccsén nem játszott, előtte sok lehetőséget kapott, és bár nincsen bérelt helye a válogatottban, mivel ő a csapatkapitány, így minden a játéka mellett szól.

Az olasz szakvezető dolgát megnehezíti, hogy elhúzódó ágyéksérülése miatt nem számíthat legértékesebb játékosára, a télen Salzburgból az RB Leipzighez igazolt Szoboszlai Dominikra. Ugyanakkor a nemzeti együttes ősszel megmutatta, hogy a 20 éves támadó középpályás távollétében is versenyképes, mert nélküle is meg tudott verni olyan minőségi ellenfeleket, mint a bolgár, a szerb és a török válogatott, ráadásul utóbbi kettőt idegenben. Az is bíztató, hogy első számú helyettese, Kalmár Zsolt nagyszerű formában futballozik a DAC-ban.

Szoboszlai Dominik a sérülése miatt nem lehet ezúttal Marco Rossi segítségére Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Marco Rossi az Origo kérdésére elmondta, nem lesz egyszerű Szoboszlai Dominik pótlása, de nélküle is bizonyított már a válogatott.

„Dominik nagyon fontos játékos számunkra, a legjobb és legreménytelibb 2000-es születésű játékos, akinek a legmagasabb a piaci értéke a keretben. Ennek megfelelően pedig

nem is könnyű a pótlásáról gondoskodni. Viszont ha megnézzük a tavalyi meccseinket, a nyolc mérkőzésből négyen játszott emlékeim szerint Szoboszlai, ennek ellenére a másik négy találkozón is helytálltunk,

még akkor is, ha ehhez olykor a szerencse is kellett. Megfelelő csapatjátékkal, jó szervezéssel, közös erőfeszítéssel, minőségi pótlással a nagy nevű kiesőket is lehet helyettesíteni. Persze

– árulta el Rossi.

Marco Rossi viccesen megjegyezte az ellenfél szövetségi kapitányával, Paulo Sousával kapcsaolatban, hogy akkor van rá esély, hogy továbbra is hibátlan marad a portugál szakember ellen, ha nem találkozik vele többet a pályán. Hozzátette, eddig is a papíron erősebb ellenfélt győzött le Sousával szemben, ebben bízik most is, hogy így lesz.

Paulo Sousa ellen hibátlan Marco Rossi Forrás: MTI/Beliczay László

A MOL Fehérvár támadója, Nikolics Nemanja szép eredményket ért el korábban Lengyeloszágban a Legia Varsó játékosaként, illetve jól ismeri Paulo Sousát is, így nem csoda, ha sokan voltak kíváncsiak a véleményére a mérkőzést megelőzően.

„Nagyon sok hívást és üzenet kaptam. Két hullámban jöttek a megkeresések. Először, amikor kinevezték Paulo Sousát a lengyel válogatott élére, majd most a mérkőzés előtt. Örülök neki, hogy ilyen sokan gondoltak rám, és nem felejtették el azokat az éveket, amikor szép sikereket értem el a Legiával.

Kíváncsiak voltak a meccsre, a játékunkra, és persze a taktikánkra is, utóbbit nem árultam, de persze próbáltam több mindenre válaszolni"

– mondta Nikolics, aki hozzátette, nagyon örül annak, hogy kívülről is látszik, milyen jó a hangulat a válogatottnál. A támadó szerint ez nem is csoda, mivel önbizalommal várják a meccseket, erre pedig az elmúlt félév eredményei adnak okot.

Nikolics Nemanja jól ismeri a lengyel focit Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A Nemzetek Ligájában szép eredményeket értünk el, illetve az Eb-re is kijutottunk. Nagyon szép eredmények ezek,

– árulta el a MOL Fehérvár támadója, aki szerint még az eddigieknél is nagyobb célokért akarnak küzdeni, így a következő három meccsen a kilenc pont megszerzése a cél.

Nikolics Nemanja az Origo kérdésére elmondta, a lengyel válogatottnál elsőssorban Robert Lewandowskira kell majd odafigyelniük.

„A világ legjobb centere, aki fantasztikus ütemben termeli a gólokat. Lewandowski kikapcsolása nem lesz egyszerű, de meg kell próbálni. A tizenhatoson belül nagyon veszélyes,

oda kell rá mindig figyelni" – mondta Nikolics, aki a riválisról is beszélt lapunk kérdésére.

Robert Lewandowskit nem lesz egyszerű megállítani Forrás: AFP/Janek Skarzynski

"Az új edző miatt

kiváló játékosok alkotják, akik erős bajnokságokban játszanak hétről hétre." Hozzátette, harcos meccsre számít, tele párharcokkal, kevés góllal. Hazai pályán nem lehet más a cél, mint nyerni. A magyar támadó elárulta, a kellő információkat megkapták az ellenfélről, amelyeket ki is elemeztek.

„Előzetesen mindenki az angolokat tartja favoritnak, és úgy számolnak, hogy a lengyelek és közöttünk dőlhet el a második hely sorsa.

Persze csak most kezdődik a vb-selejtező, így az első hely reményét sem adjuk fel."

A csoport másik két csütörtöki mérkőzésén a favorit angolok a papírforma szerint könnyed bemelegítéssel kezdenek a vendég San Marino ellen, míg az albán gárda Andorrába látogat. Három nappal később San Marino, március utolsó napján pedig Andorra vendége lesz a magyar válogatott.

A magyar csapatnak a pótselejtezőre még akkor is jó esélye van, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel a pótselejtező mezőnyéhez csatlakozik majd két olyan együttes, amely tavaly ősszel a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját, de a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló:
csütörtök:
20.45: MAGYARORSZÁG-Lengyelország, Puskás Aréna
20.45: Anglia-San Marino, London
20.45: Andorra-Albánia, Andorra La Vella
2. forduló (március 28.):
18.00: Albánia-Anglia, Tirana
20.45: Lengyelország-Andorra, Varsó
20.45: San Marino-Magyarország, Serravalle
3. forduló (március 31.):
20.45: Andorra-Magyarország, Andorra La Vella
20.45: Anglia-Lengyelország, London
20.45: San Marino-Albánia, Serravalle

A további program:

4. forduló (szeptember 2.):
Andorra-San Marino
Magyarország-Anglia
Lengyelország-Albánia
5. forduló (szeptember 5.):
Albánia-Magyarország
Anglia-Andorra
San Marino-Lengyelország
6. forduló (szeptember 8.):
Albánia-San Marino
Magyarország-Andorra
Lengyelország-Anglia
7. forduló (október 9.):
Andorra-Anglia
Magyarország-Albánia
Lengyelország-San Marino
8. forduló (október 12.):
Albánia-Lengyelország
Anglia-Magyarország
San Marino-Andorra
9. forduló (november 12.):
Andorra-Lengyelország
Anglia-Albánia
Magyarország-San Marino
10. forduló (november 15.):
Albánia-Andorra
Lengyelország-Magyarország
San Marino-Anglia

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

A lengyel válogatott kerete:
Kapusok: Lukasz Fabianski (West Ham United), Lukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczesny (Juventus)
Védők: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Pawel Dawidowicz (Hellas Verona), Kamil Glik (Benevento), Michal Helik (Barnsley FC), Kamil Piatkowski (Raków Czestochowa), Arkadiusz Reca (Crotone), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva)
Középpályások: Rafal Augustyniak (FK Ural), Kamil Grosicki (West Bromwich Albion), Kamil Józwiak (Derby County),Sebastian Kowalczyk (Pogon Szczecin), Kacper Kozlowski (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva), Jakub Moder (Brighton & Hove Albion), Przemyslaw Placheta (Norwich City), Bartosz Slisz (Legia Warszawa), Sebastian Szymanski (Dinamo Moszkva), Piotr Zielinski (Napoli)
Támadók: Robert Lewandowski (Bayern München), Arkadiusz Milik (Olympique Marseille), Krzysztof Piatek (Hertha BSC), Karol Swiderski (PAOK)

Mateusz Klichnek pozitív lett a koronavírustesztje, így ő nem utazik Budapestre.