Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Az UEFA vezetői jelentősen átalakítanák a Bajnokok Ligája rendszerét, amelyben a jövőben akár hat Premier League-ben szereplő csapat is indulhat majd. Mindemellett több európai topklub az Európai Szuperliga versenysorozat létrehozásának ötletét támogatja.

A Daily Mail megírta, hogy a PA hírügynökség információi szerint pénteken az angol Premier League és több európai bajnokság vezetői összeülnek az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA), hogy megvitassák az átalakított Bajnokok Ligája rendszerét, amely 2024-től lépne érvénybe.

Az UEFA a korábban tervezett Európai Szuperliga helyett inkább a BL felépítésének átalakítását javasolja.

Ez azt jelentené, hogy a 8 négycsapatos csoport helyett létrehozna egy olyan bajnokságot, amelyben minden együttes 10 mérkőzést játszana egymással, úgynevezett "svájci rendszerben".

Ez az őszi időszakban a jelenlegi hat mérkőzéshez képest néggyel több lenne, így jelentősen átalakulna a versenynaptár is, amely különösen az angol Ligakupára lehet kedvezőtlen hatással.

Az új formula szerint hatra nőne a résztvevő angol csapatok száma, így a mostani 4 helyett az UEFA rangsora alapján további 2 csapat kapna helyet az új versenysorozatban.

Megnőhet az angol csapatok száma a BL-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A hírek szerint a vezetők még nem hoztak döntést, és a bevételek elosztása kapcsán sem javasoltak még modellt.

A The Times szerint viszont a Manchester United, a Real Madrid és az AC Milan az Európai Szuperliga ötletét támogatja a Bajnokok Ligájával szemben.

A három klub már létrehozott egy 18 oldalas dokumentumot, amely a javasolt bajnokság részleteit tartalmazza.

Lényegében az a fő céljuk, hogy két 10 fős csoport jöjjön létre, és a csoportok legjobbjai a hétvégén mérkőzzenek meg egymással. A résztvevő együttesek 18-23 meccset játszanának egy szezonban, emellett a hazai bajnokságokban is versenyeznének.

A dokumentum kiemeli a szuperliga előnyeit, beleértve a résztvevő klubok hatalmas bevételeit, valamint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos veszteségek ellensúlyozásának képességét.

Egyelőre még idő kérdése, hogy az európai bajnokságok és az UEFA melyik javaslatot hagyják majd jóvá, azonban szinte biztosra vehető, hogy a jelenlegi rendszerben történnek módosítások a jövőben.

Mindent egy helyen az Eb-ről