Vágólapra másolva!
Gareth Bale-nek sikerült bebizonyítani, hogy nagyon magasról lehet rendkívül mélyre zuhanni. A walesi válogatott játékos több mint 100 millió euróért érkezett a Tottenham csapatától Madridba még 2013-ban, ahol négyszer is a magasba emelhette a csapattársakkal a Bajnokok Ligájának trófeáját, ráadásul az utolsó alkalommal pont az ő góljai kellettek a győzelemhez. Időközben azonban valami megtört közte és a klubja között, így előbb cserepadra került, majd a Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőn lényegében nyilvánosan megalázta a Real Madridot. A 31 éves focista 2020 őszén hagyta ott a spanyol csapatot, és azóta korábbi klubjában próbálja meg kiharcolni a helyét a kezdőben.

Gareth Bale 1989. július 16-án született Wales fővárosában, Cardiffban egy iskola gondnok apa és egy műveleti vezető anya gyermekeként. Már egészen fiatalon beleszeretett a futballba, és elég hamar ki is derült róla, hogy van tehetsége a dologhoz. A Southampton játékos megfigyelői kisgyerekként feljegyezték maguknak és tízéves korában már a klub utánpótlásának a tagja lett.

Ennek ellenére példaképet nem innen, hanem a Manchester Unitedből választott magának, Ryan Giggs személyében.

A középiskolában már annyira jól focizott, hogy a testnevelés órákon a tanár különböző kreatív szabályokat hozott azért, hogy csökkentse a többiek hátrányát Bale-lel szemben. Ezért az óráin az ifjú tehetség például nem cselezhetett vagy játszhatott bal lábbal.

A futballon kívül a többi sportággal is jó barátságban volt Bale, futásban pedig egyenesen kiváló volt. 14 évesen 11,4 másodperc alatt futotta le a 100 métert, ami egészen elképesztő eredmény volt.

Persze a szeretett sport, a foci maradt a fiatal srác fókuszában, aminek nagyon hamar, még a középiskola vége előtt meglett az eredménye. 2006 áprilisában a Southampton felnőtt csapatában is bemutatkozhatott 16 évesen és 275 naposan, amivel a klub második legfiatalabb játékosa lett, akinek ez a lehetőség megadatott (az első Theo Walcott volt ezen a listán).

Majd jó egy hónappal később,

16 évesen és 315 naposan rekordot döntött azzal, hogy ilyen fiatalon pályára lépett Wales felnőtt nemzeti tizenegyében, egy barátságos mérkőzésen Trinidad és Tobago ellen.

Sőt, nemcsak, hogy játszott, hanem a 2-1-re megnyert meccsen ő adta a győztes walesi gólnál a passzt. Bale-nek ezt a rekordját egyébként 2012-ben Harry Wilson döntötte meg a válogatottban.

Gareth Bale (jobb oldalon) még nem volt 17 éves, amikor először játszhatott a felnőtt válogatottban. Forrás: AFP/./Joe Dunne

Még mindig nem volt 18 éves, amikor a Tottenham csapatánál úgy döntöttek, megveszik a nevelő egyesületétől és majdnem 15 millió eurót (kb. 5,4 milliárd forint mai árfolyamon) ki is fizettek érte.

Az ígéretes előjelek ellenére Bale finoman fogalmazva sem rúgta rá az ajtót a Premier League-re (PL).

Több mint két évet kellett várnia az első olyan mérkőzésére a bajnokságban, amikor győztesként hagyhatta el a pályát a csapatával együtt.

Egészen elképesztő módon csak a 25. PL-meccsén, mintegy 1533 játékpercet követően a Burnley ellen 5-0-ra megnyert találkozón ünnepelhetett sikert 2009 szeptemberében.

A nehéz kezdet után szépen lassan belelendült a walesi szélső, a 2010/2011-es idényben 30 meccsen hét gólt szerzett, rá egy évre már kilenc találatig jutott a PL-ben.

Aztán a 2012/2013-as szezonban egészen elképesztő évet futott, 33 találkozón 21 gólt lőtt, amivel ki is érdemelte az év játékosa díjat a Tottenhamnél.

Sőt, az év PL-csapatában is helyet kapott a még mindig csak a húszas éveinek elején járó futballista.

Gareth Bale (jobb oldalon) a négy BL-trófea mellett még bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert a Real Madriddal a klubvilágbajnokságok mellett. Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Egy ilyen teljesítményre még Londontól jóval messzebb, Madridban is felfigyeltek, és 2013 nyarának végén akkor

világrekordot jelentő összegért, mintegy 100 millió euróért meg is vásárolták (kb. mai árfolyamon 360 milliárd forint), így Bale áttette a székhelyét Angliából a spanyol fővárosba.

Az első madridi hónapokban még a sérülések játszották Bale életében a főszerepet, aztán ahogy egészséges lett, felvette a ritmust a világsztárokkal. A Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Gareth Bale fémjelezte trió, vagy, ahogy hívták őket, a BBC a szezon alatt összesen 97 gólt szerzett.

Ráadásul Bale az első walesi játékosként gólt szerzett a Bajnokok Ligájának (BL) döntőjében, amelyet a városi rivális Atlético Madrid ellen nyertek meg a hosszabbításban.

A BL-ben egyébként is kiválóan futott a Real Madrid és vele együtt Bale is, mert a 2014-es győzelem után 2016. és 2018. között sorozatban háromszor is megnyerték a kiírást, amire utoljára a Bayern München volt képes a BL jogelődjében, a 70-es években. A 2018-as, Liverpool elleni finálé kapcsán pedig érdemes megjegyezni, hogy a walesi volt a nyerő ember.

Bale a 61. percben léphetett pályára, és már két perccel később gólt is lőtt, sokak szerint a BL-történelmének egyik legszebbjét. Sőt, a 2-1-s vezetés megszerzése után a harmadik madridi gólt is ő szerezte, ami az előzővel ellentétben pedig inkább a valaha volt egyik legpechesebb gól címet is kiérdemelhetné, már ha kapus szemszögből nézzük a dolgot.

Ezzel együtt a 3-1-re hozott döntőnek Bale volt a legjobbja.

A walesi válogatott egyébként azzal, hogy csereként állt be a meccsre, az első olyan focista lett a történelemben, aki így is két gólt tudott lőni a BL-döntőben és mellette a mérkőzés embere is ő lett.

A 2018-as évben a BL mellett a FIFA klubvilágbajnokságán is remekelt Bale, a végül a Real Madrid által megnyert sorozatban a walesi három góljának köszönhetően is elnyerte a torna aranylabdáját is. Nem mellesleg akárcsak a BL-t, a klubvilágbajnokságot is a négyszer nyerték meg Bale-lel a spanyolok.

Mindeközben egy érdekes ellentét kialakulásának lehettek a szurkolók a szemtanúi. Bale a szabadidejét a golfpályákon töltötte, így egyre többször érte kritika amiatt, hogy miért nem tanulta meg már a spanyol nyelvet.

Ráadásul a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez egyfajta Ronaldo utódként látta, aki a következő nagy sztárja lehet a fővárosiaknak, míg Zinedine Zidane korántsem volt ezen a véleményen.

Az érintettek között szemmel láthatóan is nőtt a feszültség, ennek egyik leghíresebb megnyilvánulása pedig 2019 novemberében történt, a Wales-Magyarország Európa-bajnoki selejtező után. A mérkőzést a hazaiak nyerték 2-0-ra, amivel kijutottak egyenes ágon a kontinenstornára. A lefújás után a walesi csapat ünneplése közben a játékosok, élükön Bale-lel, egy olyan nemzeti zászlót tartottak maguk elé, amelyen ez állt:

„Wales. Golf. Madrid. Ebben a sorrendben."

Ezután az akció után mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Gareth Bale nem a spanyol fővárosban fog megöregedni. Nos, a probléma ezzel kapcsolatban az volt, hogy Bale szerződése 2022. június 30-ig szólt a klubbal. Ráadásul a világ egyik legjobban kereső futballistájaként súlyos összegekbe fájt a madridi vezetésnek minden egyes nap, amit a csapatnál, vagyis inkább annak kispadján töltött a walesi.

A sajtóhírek szerint heti több mint félmillió fontot (nagyjából 200 millió forint) kereső Bale 2020-ban összesen öt óra 45 percet töltött a pályán a spanyol bajnokságban.

Ha azt nézzük, hogy ettől függetlenül kapta a hatalmas fizetését, neki nem volt rossz üzlet, ugyanakkor Madridban már mindenki azon dolgozott, hogy valahogy pontot tegyenek ennek a történetnek a végére.

Mondjuk a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az ott töltött évek alatt több mint 100 gólt szerzett a Real Madridban a különböző sorozatokban a szélső, és

a La Ligában rúgott mintegy 80 góljával minden idők legeredményesebb brit játékosa lett ebben a kategóriában.

Bale kapcsán Mourinho is elmondta, hogy ennél többet vár tőle. Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A megoldást végül Bale korábbi klubja, a Tottenham jelentette, amelybe csereként tért vissza a 31 éves játékos 2020 szeptemberében, hogy az idény végéig erősítse egykori csapatát. Már a kezdet sem alakult jól számára, sérülten utazott Madridból Londonba, ahol január végéig mindössze 13 mérkőzésen kapott szerepet, köztük négy PL-meccsen.

Ezeken a találkozókon egyébként összesen négyszer volt eredményes Bale (egyszer a PL-ben, egyszer a Ligakupában, egyszer az FA Kupában és egyszer az Európa-ligában),

akivel kapcsolatban a korábbi csapattárs, Dimitar Berbatov is kifejezte az elégedetlenségét.

„Úgy gondoltam, hogy Gareth Bale-nek nagyobb hatása lesz a csapatra, és biztos vagyok benne, hogy ő is és José Mourinho is ezt gondolta." Maga Mourinho is azt nyilatkozta ez ügyben, hogy:

A portugál szakember szerint Bale-nek keményebben kell edzenie, hogy több lehetőséget kapjon és ezt megmondta a szélsőnek is.

Bale júliusban még mindig csak 32 éves lesz, ami elsőre már soknak tűnhet, de ha azt vesszük alapul, hogy a 39 éves Zlatan Ibrahimovic, vagy a lassan 36 éves Cristiano Ronaldo milyen formában futballozik, akkor a walesi esetében is lehetne még visszaút a csúcsra. Igaz, ehhez leginkább a válogatott játékos elhatározása és beletett munkája kellene, no meg az, hogy elkerüljék a sérülések.