A szigorú határellenőrzéseket is megúszta az Origo Barcelonába tartó újságírója

FOOTBALL - SPANISH CHAMP - FC BARCELONA v GIRONA FC 2018 CHAMPIONNAT CHAMPIONSHIP ESPAGNE FC BARCELONA FC BARCELONE FOOT FOOTBALL GIJON LIGA Soccer Spain SPANISH SPORT
Lionel Messi of FC Barcelona celebrate the 2-1 goal during the Spanish championship Liga football match between FC Barcelona and Girona FC on february 24, 2018 at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain - Photo Andres Garcia / Spain DPPI / DPPI
Vágólapra másolva!
Kedden kezdetét veszi a 2020/2021-es Bajnokok Ligája (BL) kiírás, amelyben 25 év után a Ferencváros is szerepel. A 31-szeres magyar bajnok csapat első csoportmeccsét a futball egyik szentélyében, a Barcelona otthonában játssza kedden este 21 órakor. Az Origo Sport úton van a Spanyolországba, hogy első kézből számoljon be mindenről, ami a mérkőzés kapcsán fontos lehet.

Nagyon rossz kelő vagyok, mindig egy kínszenvedés kirobbantani magam az ágyból, és a hétvégékre ez még hatványozottabban igaz. Vasárnap mégsem órára keltem, pedig 4.35-kor csörgött volna a vekker, hanem magamtól, jó tíz perccel az előző este beállított idő előtt. Hogy ennek mi volt az oka?

Egyszerű a válasz, sportújságírói pályafutásom egyik legnagyobb kalandjába vágtam bele, autóval utazunk Barcelonába, a Fradi idei első BL-meccsére. A többes szám sem véletlen, összesen heten vágtuk be magunkat egy kisbuszba, hogy két nap alatt eljussunk Budapestről Lionel Messiék otthonába.

A nagyjából 2000 km-es túra első, vasárnapi napjára 1200 km-t terveztünk. Ezt sikerült is tartanunk, ráadásul egy egészen kiváló, alig 13 órás idővel, amiben néhány megállás és számos útépítés is szerepelt útközben.

Festői helyen szálltunk meg vasárnap Olaszországban. Forrás: Origo

Ezek között volt olyan, amit magunk akartunk, de kétszer olyan is előfordult, ami a koronavírus-járvány miatti szigorúbb hatósági ellenőrzések miatt történt. Először a magyar-szlovén határon volt teljes forgalomelterelés, amely során egy ellenőrzőponton kellett áthaladnunk.

Itt megúsztuk még a dolgot egy biccentéssel és továbbintéssel, azonban az olasz-szlovén határon már nem volt ilyen szerencsénk.

Rögtön Olaszországba érkezésünkkor félreállítottak a rendőrök minket, és élénken érdeklődtek, hogy mi célból és hova tartunk. Mikor mondtuk, hogy újságírók vagyunk és Barcelonába megyünk a Ferencváros BL-mérkőzésére, akkor

az addig komolyan intézkedő rendőr mosolygós arcra váltott, megköszönte a tájékoztatást és búcsút intett nekünk.

Ezután még jó néhány óra utazás következett, mire megérkeztünk a festői szépségű Bordighera városába, ahol vasárnap estére elfoglaltuk a szállásunk. Hétfőn korán reggel indulunk tovább, mert délután előbb a Barcelona, majd a Ferencváros is sajtótájékoztatót tart a keddi találkozó előtt, és az Origo Sport ott is jelen lesz természetesen. A Ferencváros csapata is hétfőn reggel repül Barcelonába. A hazai csapat sajtótájékoztatója 12 órakor kezdődik. Erre a Barcelona egyetlen újságírót sem enged be (a spanyolokat sem), az eseményt on-line közvetítik. A Fradi sajtótájékoztatója ezzel szemben nem lesz zárt, a 18.30-kor kezdődő eseményre bemehetnek az újságírók. Majd 19 órakor kezdődik a Ferencváros edzése a Camp Nouban.

A Barcelona nincs csúcsformában, ezt a szombati bajnoki mérkőzése is igazolta, mert az Ronald Koeman irányította együttes 1-0-ás vereséget szenvedett a Getafe otthonában. A Fradi pénteken játszott Kisvárdán, ott Szergej Rebrov csapata 2-0-ra nyert.

Fontos információ, hogy a mérkőzés játékvezetője a svájci Sandro Schärer lesz.

A magyar válogatottnak október 11-én ő vezette a szerbek elleni Nemzetek Ligája mérkőzést, amelyet Könyves Norbert góljával 1-0-ra nyertünk meg. A videóasszisztensek olaszok lesznek.