Vágólapra másolva!
Alex Ferguson tudhatja, mi lehet a sikeres stratégia kulcsa, ezt használta ki Damien Hughes, aki most megjelenő könyvében a Manchester United legendás edzőjének példáin keresztül mutatja be, mitől lesz tökéletes egy vezető.

A Manchester Metropolitan Universityn tanító sportpszichológus elsősorban vezető beosztásban dolgozóknak szánja a tanácsadással foglalkozó kötetét. Persze a győztes mentalitást bárki megpróbálhatja elsajátítani, a sportból vett példák pedig tökéletesen szemléltetik, hogyan is gondolkozik egy sikeres mentor.

Hughes maga is Manchester United-drukker, úgyhogy ebben a témában nem is találhatott volna kézenfekvőbb alanyt, mint Alex Ferguson. A pszichológus szerint az egykori menedzser zsenialitása abból fakadt, ahogy a játékosait motiválni tudta.

A legjobb példa erre az emlékezetes 1999-es BL döntő félidejében mondott híres beszéde, amikor a hátrányban lévő csapattól azt kérte, hogy mindenki gondoljon bele abba, milyen lesz elmenni a BL-serleg mellett elmenni anélkül, hogy bárki is hozzáérhetne.

A szónoklat hatott, a United a rendes játékidő hosszabbításában két cserejátékos, Teddy Sheringham és Ole Gunnar Solksjaer góljaival fordítani tudott, és másodszor lett Európa legjobbja.

Hughes leírásából az jön le, a MU-nál töltött 26 év alatt 38 trófeát elhódító menedzser akkor is elemében volt, amikor épp kikapott a csapat. Ahogy ilyenkor fogalmazott: „Nem vesztettünk, csak kifogytunk az időből.”

A kötet persze nem csak anekdotákról és szállóigékről szól, sokkal inkább egy motivációs eszköztárat foglal össze, kiegészítve olyan készségek leírásával, amelyről itthon is egyre gyakrabban tartanak előadást tapasztalt edzők cégek felső- és középvezetőinek.