Vágólapra másolva!
Ötven év munka és hetvenkét megnyert trófea után elbúcsúzott Anglia legrégebb óta hivatalban lévő menedzsere, Jimmy Davies, aki a Liverpool megyei Premier League-ben szereplő Waterloo Dockot irányította.

A búcsú nem sikerült valami fényesre, mert az utolsó meccsen a Waterloo Dock 7-2-re kikapott a Red Rumtól, de a csapat így is a második helyen zárt az angol tizenegyedik ligában, amelyet 2007 és 2011 között sorozatban ötször nyert meg. A 71 éves Davies már a klub alapításánál is jelen volt, amikor több dokkmunkás barátjával egyetemben 1963-ban úgy döntöttek, ideje létrehozni egy focicsapatot.

Eleinte maga is játszott, de aztán hat hét után úgy döntött, az edzősködés jobban áll neki, és eredményessége, győztes mentalitása, valamint évtizedekig tartó munkája miatt az angol sajtó viccesen a nemrégiben szintén a visszavonulás mellett döntő Alex Fergusonhoz, a MU legendás menedzseréhez hasonlította.

"Valójában tényleg vannak közös vonások, Ferguson például egy glasgow-i hajógyárban volt szakszervezeti megbízott, míg én egy liverpooli hajógyárban dolgoztam ugyanilyen beosztásban. De amíg Fergie-n hatalmas volt a nyomás, neki nem kellett a szerelést mosnia, és a mindennapi problémákkal küzdenie. A feleségem biztosan nagy örül a visszavonulásomnak, mert ezen a szinten az embert teljesen lekötik a csapattal kapcsolatos teendők" - idézte Daviest a Guardian.

A klub egyik legnagyobb sikerének magyar vonatkozása is van: 2009-ben a Waterloo bejutott a Liverpool Senior Cup döntőjébe, amelyen a Liverpool tartalékcsapata volt az ellenfél, és a győztes gólt Németh Krisztián szerezte.


"Nem focizott le bennünket az ellenfél, és csak egy hajrában szerzett góllal szenvedtünk vereséget. A meccs után a Liverpool edzője, az azóta elhunyt Gary Ablett oda jött a csapathoz, és gratulált nekünk" - idézte fel a vereség ellenére szép emléket Davies. A Waterloo Docknak egyébként volt üzleti kapcsolata is a Liverpoollal, 1986-ban a csatár John Durnin ugyanis 500 fontért igazolt az élvonalbeli klubhoz.

Davies azt mondta, nem megkönnyebbülést, hanem szomorúságot érez, hogy véget ért életének egy fontos korszaka. "Bár abbahagyom a munkát, azért ki fogok járni a meccsekre, de távol tartom majd magam az öltözőtől. Fontos, hogy az új menedzsernek meglegyen a mozgástere" - mondta a leköszönő edző, aki amiatt is szomorkodott egy sort, hogy az amatőr focicsapatok száma folyamatosan csökken, míg a klubok költségei - bírói díjak, pályabérlés - egyre csak nőnek.