Vágólapra másolva!
A Holland Labdarúgó Szövetség a profi labdarúgás 50. évfordulóján kitüntetéseket adományozott, a félévszázad legjobb edzője Rinus Michels, legjobb labdarúgója Johan Cruyff, legjobb játékvezetője pedig Mario van den Ende lett. A klubok közül élen végző Ajax vereséggel ünnepelte a díjat, miután az Utrecht ellen úgy veszítette el 4-2-re a Szuperkupa-finálét, hogy a 87. percben még 2-1-re vezetett.

eredmény, holland Szuperkupa-döntő
FC Utrecht - Ajax 4-2 (0-0)
gól:
Schut (73.), Somers (87., 90.), Douglas (90+2), illetve Pienaar (51.), Sneijder (80.)
kiállítva: Broerse (79.), illetve Soetaers (52.)
FC Utrecht: Terol - Cornelisse, Di Tommaso, Shew-Atjon (Braafheid, 73.), De Jong (Somers, 84.) - Douglas, Broerse, Tanghe, Van den Bergh - Schut, Calabro (Rajcomar, 67.)
Ajax: Stekelenburg - Obodai, Heitinga, De Jong, Maxwell - Galásek, Sonck (Sneijder, 57.), Van der Vaart, Pienaar (Grygera, 68.) - Ibrahimovic (De Mul, 76.), Soetaers

Meglepő vereséget szenvedett az Ajax Amsterdam labdarúgócsapat a holland Szuperkupa döntőjében az Utrecht ellen, pedig a gólnélküli első félidőt követően az 51. percben Pienaar megszerezte a vezetést. Két perccel később azonban megfogyatkozott a piros-fehér gárda, Soetaers megrúgta De Jongot, ezért a kiállítás sorsára jutott.

Az Utrecht fölénybe került, s Schut fejesével a 73. percben egyenlített is. Sokáig nem örülhetett a kiscsapat sem, Broerse ugyanis Stekelenburg kapussal szemben elkövetett szabálytalanságáért megkapta második sárgáját, így tíz-tíz emberrel folytatták a csapatok. A zavart ki is használta az Ajax, Obodai passzát a 80. percben Sneijder értékesítette.

Amikor már mindenki elkönyvelte az amszterdami sikert, jött a csoda: a 87. percben előbb a pillanatokkal korábban csereként pályára lépő Somers egyenlített, majd a rendes játékidő utolsó percében a vezetést is megszerezte. A kitámadó Ajax ráadásul még jobban ráfázott, a ráadás perceiben ugyanis egy kontrából Douglas beállította a 4-2-es végeredményt.

A holland profi labdarúgás 50. évfordulóján két kiválóságot, Rinus Michelst és Johan Cruyffot is kitüntetett a Királyi Holland Labdarúgó Szövetség. Az ötven esztendő öt generációja együtt ünnepelt, a mintegy negyvenezer szavazat alapján az elmúlt félévszázad legjobb klubcsapata az Ajax lett, a legjobb vezetőnek az egykori PSV-elnököt, Harry van Raaijt válaszották, míg a legjobb sípmester cím Mario van den Ende birtokába került.

Az amszterdami Olimpiai-stadionban megtartott ünnepen olyan kiválóságok is megjelentek, mint a jelenlegi szövetségi kapitány, Marco van Basten vagy Kees Rijvers és Ronald Koeman.

A legjobb edző az 1988-as Európa-bajnok tréner, Rinus Michels lett, neki éppen Van Basten gratulált. "Nemcsak büszke, de elégedett is vagyok a díjjal. Boldog vagyok, hogy segíthettem a holland labdarúgóstílus kialakításában. Ha most farkam lenne, örömömben megcsóválnám" - viccelődött a veterán szakember.

A legjobb játékos nem is lehetett más, mint Johan Cruyff, aki megkapta a legendás labdarúgóról, a 35 válogatottságán 38 gólt szerző Faas Wilkesről elnevezett díjat.

"Nem érhettem volna el sikereket azon csapatok nélkül, amelyekben játszottam. El sem tudom mondani, mennyit jelent számomra, hogy a díj az általam bálványozott Faas Wilkes envét viseli" - nyilatkozta meghatottan Cruyff.