Vágólapra másolva!

Még semmi sem dőlt el az U17-es vébén

A második forduló is befejeződött a trinidadi U17-es világbajnokságon, és a mezőny kiegyensúlyozottságát jól jelzi, hogy egyetlen csoportban sem dőlt még el a továbbjutás kérdése, vagyis az utolsó játéknapon is lesz miért izgulni. Egyetlen válogatott van, amelynek már nincsen esélye arra, hogy bejusson a legjobb nyolc közé, Omán számára az utolsó találkozó már tét nélküli lesz.

Az A csoportban a brazilok ellenfele Horvátország volt, és a selecao simán diadalmaskodott, bár az európai csapat megijesztette a dél-amerikaiakat, hiszen már a hatodik percben vezetést szerzett Prijic megpattanó lövéséből. Az előny azonban nem tartott sokáig, egy perccel később máris 1-1 volt az állás Bruno találatával. A három pont sorsa a szünet után dőlt el, Leandro a tizenhatos sarkáról parádés mozdulattal csavart a felső sarokba, majd pedig Caetano csapott le egy balul sikerült hazaadásra.

A házigazda trinidadiakat 26 ezer fanatikus bíztatta Ausztrália ellen, de a közép-amerikai csapat ennek ellenére megint nem tudott pontot szerezni. A győzelem sorsát az ausztrálok középpályásának, Agiusnak a szabadrúgása döntötte el, amely egy rutinos profinak is becsületére vált volna: a játékos ugyanis közel 30 méterről csavart a felső sarokba. Az utolsó percekben a trinidadiak mindent egy lapra feltéve támadtak, de nem tudtak túljárni az ausztrál kapus, Coe eszén, aki bemutatott egy-két elképesztő bravúrt is.

A B csoportban második fordulójában a két vesztes csapat találkozott, az Egyesült Államok és Franciaország mérkőzése igencsak bővelkedett a gólokban és fordulatokban. A vezetést a gallok szerezték meg Pongolle révén, de az amik hamar fordítani tudtak, igaz, ehhez az is kellett, hogy a francia Colombo a saját kapujába juttassa a labdát. Ez az előny sem tartott azonban sokáig, mert Pietre kiegyenlített, így a szünetben 2-2 volt az állás. A második játékrészben aztán beindult a gallok gólgépe: előbb Meghni vágott a hálóba egy szabadrúgást, majd Pongolle percei következtek: két találatával a torna első mesterhármasát érte el. Jellemző módon az amerikaiak nem adták fel, de már csak a hátrányuk csökkentésére voltak képesek.

A nigériai gárda ellenben második mérkőzését is megnyerte, mégpedig meglehetősen simán, négy gólt rúgva a japánoknak. A Szuper Sasok számára az egyetlen rossz hír az volt a találkozóval kapcsolatban, hogy egyik legjobbjuk, Yutaro Abe bokaszalag-szakadást szenvedett, így a tornán már nem léphet pályára.

Argentínának a második fordulóban könnyebb ellenfele volt, hiszen Omán ellen kellett pályára lépnie, és az argentinok sima, 3-0-s győzelmet arattak. A tizedik percben a River Plate-ben szereplő Maximiliano López kezdte meg a gólgyártást, ami Tévez folytatott egy remek kényszerítő után, végül Colace tizenegyesből állította be a végeredményt, amely egyben azt jelenti, hogy Omán már két mérkőzés után elbúcsúzott a további küzdelmektől.

A spanyolok egy esetleges győzelemmel viszont bebiztosíthatták volna a helyüket a legjobb nyolc között, ám hiába játszottak fölényben az első félidő nagy részében, Fernando Torres a legnagyobb lehetőségeket is elpuskázta. Burkina Faso ezzel szemben csak ritkán támadott, de akkor mindig veszélyes volt és pár perccel a szünet előtt meg is szerezte a vezetést. Miguel Flano kezezett a tizenhatoson belül,a jogosan megítélt tizenegyest Sanou értékesítette. A második játékrészben hasonló volt a koreográfia, azzal a különbséggel, hogy itt már egyik csapat sem tudott gólt szerezni, így az eredmény nem változott. Burkina Faso a győzelemnek köszönhetően fél lábbal már a negyeddöntőben van, hiszen az utolsó fordulóban Omán lesz az ellenfele, míg az Argentína-Spanyolország mérkőzés sorsdöntő lesz mindkét együttes számára.

A D csoportban Costa Rica a második fordulóban is nyerni tudott, az áldozat ezúttal Paraguay volt. A találkozó egészen az utolsó negyedóráig kiegyensúlyozott volt, ám a közép-amerikaiak ekkor beleerősítettek és rövid idő alatt három gólt is szereztek. Előbb Alonso volt eredményes egy kapu előtti kavarodást követően, majd elronthatatlan labdát adott Azofeifának, aki a kapust is kicselezve helyezett a hálóba. A támadó pár perc múlva visszaadta a kölcsönt, és ezúttal ő ugratta ki Alonsót, aki nem is hibázott.

A csoport másik találkozóján Mali egy szerencsés góllal nyert Irán ellen: egy előreívelt labdára az ázsiaiak kapusa, Hori, illetve a mali támadó, Coulibaly rajtolt, a két játékos ütközött egymással, a játékszer pedig az afrikai focista testéről szép lassan bepattogott a kapuba.