Élő:

Egy volt magyar sportdiplomata neve is felbukkant a legújabb kínai úszó-doppingbotrányban

(SP)XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2021-SPORT
Vang Sun, a 200 méteres férfi vegyesúszás olimpiai bajnoka 2021-ben
Fotó: Xinhua via AFP
Vágólapra másolva!
Egészen elképesztő, hogy a 2021-es tokiói olimpián olyan kínai úszók is elindulhattak, akiknek a doppingmintája pozitív lett. Úgy tűnik, hogy a WADA asszisztált mindehhez. Döbbenetes botrány van kialakulóban.

Egészen elképesztő botrány bontakozott ki: 23 olyan kínai úszó indulhatott el a 2021-es tokiói olimpián, akik - elvileg - megbuktak a doppingvizsgálaton. A doppingmintákat a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség - vizsgálta, 

mégsem tettek semmit azért, hogy a lebukott versenyzőket eltiltsák.

 A WADA azzal védekezett, hogy a beérkezett minták "szennyezettek" voltak (jelentsen ez bármit is), ezért nem lehetett megvizsgákni azokat.

(SP)XINHUA-PICTURES OF THE YEAR 2021-SPORT
Vang Sun, a 200 méteres férfi vegyesúszás olimpiai bajnoka 2021-ben
Fotó: Xinhua via AFP

A kínai úszók a tokiói olimpián hat érmet nyertek - köztük három aranyat. 

A kínai doppingellenes hatóságok - még az olimpia előtt - arra a következtetésre jutottak, hogy az úszók doppingoltak, mégpedig anabolitikus szteroidokkal. 

Később azonban felmentették a sportolókat, mert kiderült, hogy a minták szennyeződésnek voltak kitéve. 

Ekkor értesítették a Nemzetközi Úszó Szövetséget és a WADA-t is. A két szervezet ugyanerre a következtetésre jutott. A minták szennyezettek voltak, nem lehet elfogadni ezeket.

A Global Athlete nevű nemzetközi szervezet azt mondja: innentől kezdve a WADA tevékenységét nem lehet komolyan venni. "A WADA illetékeseinek azonnal nyilvánosságra kellene hozni azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a kínai mintákat félretették. A mintákat azonnal újra meg kellene vizsgálni, mégpedig egy olyan szervezetnek, amelynek semmi köze a WADA-hoz" - írták. Majd így folytatták: 

Ha ezek a jelentések igazak, és a WADA megtagadja az információk nyilvános közzétételét, akkor ez a botrány a nemzetközi doppingellenes rendszer újabb katasztrofális kudarca. Ebben az esetben a WADA működését teljesen új alapokra kellene helyezni."

Biathlon World Cup in South Korea - Anders Besseberg
Anders Besseberg is a WADA vezetőségi taja volt
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A közlemény folytatásában felbukkan két olyan sportvezető, aki korábban tagja volt a WADA legfelső döntéshozó szervezetének. Az egyik a minap Norvégiában korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt norvég Anders Besseberg (a Nemzetközi Biatlon Szövetség volt elnöke) a másik a magyar Aján Tamás, a Nemzetköi Súlyemelő Szövetség egykori elnöke. A Global Athlete jelentésében kifejti: ez a két sportvezető a WADA volt tagjaként semmit sem tett meg azért, hogy a világ sportja megtisztuljon. Sőt, Aján Tamás ellen az egyik vád az volt, hogy eltüntette a pozitív doppingmintákat. Legalább 130-at.

Aján Tamás neve is felbukkant a kínai úszók doppingbotrányában
Fotó: AFP 

A 2010-es orosz doppingbotrány óta a WADA vezetősége újra és újra kudarcot vallott a doppingellenes küzdelemben. Összeférhetetlenségek befolyásolták a WADA döntéseit, amelyek etikátlan doppingellenes szabályozáshoz vezettek, s amelyek politikai alkukon alapultak –

 írja a Global Athlete. Majd így folytatták: "Egyes WADA-tagok közvetlenül érintettek voltak a korrupcióban. 

Aján Tamást például a pozitív doppingtesztek eltussolása miatt mindennemű sporttevékenységtől örökre eltiltottak.

A múlt héten pedig Anders Besseberget egy norvégiai bíróságon elítélték, mert kenőpénzt fogadott el Oroszországtól. Aján Tamás és Besseberg is aktív WADA-tag volt, amikor korrupció történt."

A Global Athlete eredeti közleményét itt tudja elolvasni.