Vágólapra másolva!
Az éllovas Wout van Aert szóló szökésből nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny negyedik szakaszát, ezzel növelte előnyét összetettben.

A hétfői szünnap után kedden a Calais-ból induló 171,5 kilométeres etapon hat negyedik kategóriás emelkedő megmászása várt a mezőnyre, amíg célba ért Dunkerque-ben.

Az előző két etapot szökésben töltő, pöttyös trikós dán Magnus Cort a francia Anthony Perez társaságában tekert el a mezőnyből több mint hét percre.

Cort az eddigi szakaszokon mind a hat emelkedőt megnyerte, ezúttal ehhez további ötöt csatolt, mielőtt lemaradt Perezről. Ezzel a Tour összetettjét 1959-ben, a hegyi pontversenyt hatszor megnyerő Federico Bahamontes csúcsát döntötte meg.

Igaz, a 94. születésnapját szombaton ünneplő spanyol kiválóság 1958-ban ért fel elsőként az első hét hegyre, amikor az emelkedők besorolásában nem létezett negyedik kategória.

Perezt az utolsó emelkedőn érték utol, amelyen a Jumbo-Visma kezdett rombolásba és tépte szét a sort, a munkát pedig a sárga trikós Van Aert fejezte be, aki tíz kilométeres szóló támadást vállalva mindenkit maga mögött hagyott.

A belga Wout Van Aert nyerte Tour de France negyedik szakaszát Forrás: AFP/Thomas Samson

Az előző három etapon egyaránt második belga kiválóság időfutammenő kvalitásait kihasználva maga mögött tudta tartani az összerázódó sprintvonatokat.

Még arra is volt ideje a kifejezetten a pontverseny zöld trikójáért harcba szálló Van Aertnak, hogy repülő madár szárnymozdulatait imitálva ünnepelje pályafutása hetedik Tour-etapgyőzelmét.

A második helyért vívott sprintben honfitársa, Jasper Philipsen bizonyult leggyorsabbnak, aki abban a tévhitben ünnepelte részsikerét néhány másodpercig, hogy az első pozíciót szerezte meg. Harmadikként a Jumbo-Visma másik bringása, a francia Christophe Laporte ért célba, kevéssel megelőzve a 35. születésnapját éppen kedden (ma) ünneplő norvég Alexander Kristoffot.

Van Aert a különidőnek és a jóváírásnak köszönhetően növelte előnyét az összetettben.

Eredmények:
4. szakasz, Dunkerque-Calais, 171,5 km:
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:01:36 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 8 másodperc hátrány
3. Christophe Laporte (francia, Jumbo-Visma) azonos idővel
4. Alexander Kristoff (norvég, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) a. i.
5. Peter Sagan (szlovák, TotalEnergies) a. i.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Aert 13:02:43 óra
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 25 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 32 mp h.

Szerdán a Lille Métropole és Arenberg Porte du Hainaut közötti 154 kilométer - benne 11 kockaköves szektorral 19,4 kilométer hosszúságban - teljesítése vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.