Djokovic koronavírusos volt, mégis engedélyt kapott, hogy induljon az Australian Openen

tennis Horizontal
Serbia's Novak Djokovic reacts during the men's singles semi-final tennis match between Croatia and Serbia of the Davis Cup tennis tournament at the Madrid arena in Madrid on December 3, 2021. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Ausztráliából kiutasított szerb sztárteniszező, Novak Djokovic ügyében fordulat állhat be, mert egy dokumentumból kiderült, hogy pozitív koronavírustesztje ellenére engedélyt kapott, hogy beutazzon az országba és részt vegyen az idei első Grand Slam-tornán.

A húszszoros Grand Slam-bajnok sztárjátékos helyi idő szerint szerda éjfél előtt szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen.

Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovictól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert tudott felmutatni elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat. Ügyvédei rögtön fellebbeztek a határozat ellen, egy bíró meghallgatást tart majd az ügyében, azonban döntés továbbra sincs, így Djokovic egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik.

A szerb világelső ügyvédei szombaton egy bírósági bejelentésben közölték, hogy Djokovic decemberben megfertőződött a koronavírussal, de nem tapasztalt magán tüneteket, ezért írásbeli engedélyt kapott

Ausztrália bevándorlási osztályától, mielőtt az országba utazott, és mentességet is kapott az oltási szabályok alól.

Novak Djokovic még reménykedik abban, hogy indulhat az Australian Openen Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A france24.com internetes oldal információi szerint Djokovic január 1-jén kapott egy dokumentumot az ausztrál minisztériumtól, miszerint megfelel a karanténmentesség feltételeknek.

Az Ausztrál Tenisz Szövetség elnökéről kiszivárgott egy videofelvétel, amelyben azt állította, hogy csapata hihetetlen munkát végzett, annak ellenére, hogy Djokovic nem kapta meg a beutazáshoz szükséges vízumot.

A szervezetet azzal vádolják, hogy félrevezette a játékosokat egy feljegyzésben, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban történt koronavírus-fertőzések miatt ideiglenes orvosi mentességet kell adni az oltás alól.

Az ausztrál kormány azt állította, hogy a tanács csak az ausztrál lakosokra vonatkozik, az országba belépni próbáló külföldiekre nem. Jelenleg sok ellentmondás van Djokovic ügyében, hétfőn várható végleges döntés a sztárteniszező Australian Openen való részvételéről, addig addig biztosan a melbourne-i hotelben marad.