Először rendeznek Afrikában országúti kerékpáros világbajnokságot

Horizontal
Cyclists pass crowds of spectators in Nyamagabe during the fifth edition of the Tour of Rwanda cycling competition on November 22, 2013. AFP PHOTO/STEPHANIE AGLIETTI (Photo by STEPHANIE AGLIETTI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) várhatóan pénteken jelenti be, hogy a 2025-ös orszgágúti kerékpáros világbajnokságra Ruandában kerül sor. Ez lesz az első alkalom, hogy afrikai ország adhat otthont az eseménynek.

A ruandai szövetség már csütörtökön szétkürtölte, hogy megszületett az egyelőre hivatalosan még nem erősített döntés, amiről az UCI állítólag már e-mailben értesített a leendő rendezőket.

Az tény, hogy Cycling News oldal beszámolója szerint a jelenleg Flandriában zajló vb-n David Lappartient, a UCI elnöke találkozott Paul Kagame ruandai elnökkel, hogy megvitassák az utolsó még függőben lévő kérdéseket. Ahogy az is tény, hogy Lappartient 2017-ben azzal is kampányolt, hogy utolsóként végre Afrika is felkerülhet a rendező kontinensek listájára. 2018-ban ennek jegyében valamennyi afrikai tagszövetségtől fejlesztési tervet kért be, hogy elinduljanak a rendezés felé vezető úton.

Az Insidethegames.biz, elsősorban olimpiai hírekkel foglalkozó oldal beszámolója szerint végül két komoly pályáz maradt, melyek közül az UCI Ruanda pályázatát találta jobbnak Marokkóval szemben. A Tour of Ruanda 2009 óta szerepel az UCI versenynaptárában.

A délafrikai ország rendezése ugyanakkor bizonyára vitát fog még kiváltani, miután az 1994-ben lezárt véres, közel egymillió ember halálát követő polgárháború óta eltelt 27 évben sem igazán sikerült egy demokratikusan működő államot kialakítani, és rendszeresen érkeznek hírek az országból az emberi jogok megsértéséről.