Mi az a hatmilliárd dollár nekünk? - India olimpiát rendezne

Horizontal
The president of the World Squash Federation, Indian Narayana Ramachandran, speaks during the final presentation for squash to fill the final sports slot left vacant for the 2020 Olympic Games, during the 125th Session of the International Olympic Committee (IOC) in Buenos Aires, on September 8, 2013. The sports of wrestling, squash and the joint bid of softball/baseball are competing for the right to be added on the Olympic Games sports roster for the 2020 Summer Games. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Narayana Ramachandran, az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) elnöke szorgalmazza, hogy országa pályázzon a 2032-es ötkarikás játékok rendezésére.

A sportvezető elmondta, a világ második legnépesebb országának kormánya ígéretet tett, hogy megtárgyalja a javaslatot. Ramachandran szerint a rendezéssel elősegíthetnék a sportágak fejlődését Indiában, mert a kriketten kívül szinte mindegyik meglehetősen rossz helyzetben van.

Ramachandran egy Buenos Aires-i NOB-konkresszuson Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"Világosan tájékoztattuk a kormányt, hogy ha csupán sportolókat küldenek a nemzetközi versenyekre, az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy Indiában fejlődjön a sport. Több eseményt kell rendeznünk, akkor például több tisztségviselőnk bejuthat a nemzetközi sportszövetségekbe, akik szintén segíthetnek a versenyzőinknek" - fogalmazott Ramachandran.

Hozzátette, a 2020-as ázsiai strandjátékok és a 2021-es NOB-ülés megrendezésével szeretnék elősegíteni pályázatuk sikerét.

"Azt mondtam a kormányunknak, ha benyújtják a pályázatot, biztos vagyok benne, hogy megkapjuk az olimpiát" - közölte Ramachandran, aki már tárgyalt az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal.

Az IOA vezetője leszögezte, itt az ideje, hogy kövessék szomszédjukat, Kínát, és a sport segítségével érjenek el gazdasági növekedést, hiszen India egyike azon kevés országnak a régióban, amelyik rendelkezik a szükséges eszközökkel egy ilyen jelentős esemény lebonyolításához.

"Ma nem dönthetünk arról, hogy holnap olimpiát szeretnénk rendezni" - figyelmeztetett Ramachandran, aki szerint tíz évre lenne szükségük az infrastruktúra fejlesztéséhez.

"Ha azt feltételezzük, hogy 12 milliárd dollárt kellene költenünk a rendezésre, hatmilliárdot akkor is a NOB-tól kapnánk, és mi az a hatmilliárd dollár nyolc év alatt egy olyan feltörekvő gazdaság számára, mint a miénk?" - tette fel a kérdést az elnök, aki hangsúlyozta, hogy India a harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában.

India számos krikett-világversenynek adott már otthont, és pozitív értékelést kapott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől az októberi U17-es világbajnokság előkészületeire.

A 2010-es Nemzetközösségi Játékok körülményei azonban nem jelentenek jó ajánlólevelet. A Delhiben megrendezett, hatmilliárd dolláros költségvetésű esemény ugyanis a rendkívül rossz állapotú stadionokról és szállásokról maradt emlékezetes. A szervezőbizottság vezetője, Suresh Kalmadi később kilenc hónapot töltött börtönben több millió dolláros korrupció miatt.

"Tanultunk a hibáinkból, ez látható volt tavaly is, hiszen a Guwahatiban megrendezett Dél-Ázsiai Játékokkal senkinek nem volt problémája" - emlékeztetett Ramachandran, majd hozzátette, hogy a NOB a Nemzetközösségi Játékokon is dicsérte a lebonyolítást.